Päivän salaatti

Tyypillinen hässäkkäperjantai taas. Lähdin aamulla heti kymmenen maissa kiertelemään laattakauppoja. Haluan vihdoin ja viimein uudistaa meidän keittiön välitilan, sillä nykyisten laattojen puhdistaminen on ihan liian hankalaa saumojen takia. Ja haluan vihdoin ripauksen marmoria kotiimme – haaveilinhan siitä jo rakennusaikana.

Minulla oli myös ”kehityskeskustelu” pojan open kanssa, mutta välillä kipaisin kotiin lounaalle. Päätin pyöräyttää raikkaan salaatin. Sain jonkin aikaa sitten Fiskarsilta/Iittalalta yllätyspaketin, joka sisälsi mm. Fiskars Functional Form -salaattilingon. Salaattilinko on minusta tosi kätevä. Yhden lingon olen saanut aikoinaan rikottua, mutta tämä Fiskarsin peli vaikuttaa oikein pätevältä.

salaattilinko_fiskars

salaattilinko

Teen yleensä salaatit niistä aineksista, mitä kaapista sattuu löytymään. Harvoin suunnittelen salaattiannosta etukäteen. Tämän päiväisen salaatin kaltaisia versioita teen usein. Toinen suosikkini on sellainen, johon tulee päärynää ja sinihomejuustoa. Siskoltani sain aikoinaan vinkin lisätä salaattiin ripaus suolaa. Aluksi se kuulosti kummalliselta, mutta pieni määrä suolaa tekee kyllä salaatista maukkaamman.

Olettekos nähneet netissä niitä niksivideoita, kuinka avokadon saa kätevästi kuorittua juomalasin avulla? Itse teen kyllä niin, että teen avokadoon viillot sen jälkeen, kun olen halkaissut sen ja sitten vain lusikalla nostelen ne palat pois kuorista.

salaatti_resepti

salaattiannos

Ehdin juuri hotkaista salaatin ennen sitä kehityskeskustelua. Hyvä, että satuin autossa katsomaan peiliin: oli sitten balsamico-kastiketta ympäri naamaa! :D

Kuvissa näkyykin taustalla mallilaatta, jonka sain mukaani laattakaupasta. Täytyy nyt viikonlopun aikana sovitella sitä meidän keittiöön ja miettiä olisiko juuri tämä se oikea valinta keittiönvälitilaan.

 

*salaattilinko ja keittiöpyyhe saatu Fiskarsilta ja Iittalalta, kiitos kovasti!

Translation: My yummy lunch today: salad with avocado, rucola, tomatoes, mozzarella, a hint of salt and balsamico.

Seinävalaisimia siellä täällä

wall_lamps

1. La lampe Gras: ”Mantis S2″ / 2. Vitra: ”Potense” / 3. Flos: ”265″ / 4. By Rydéns: ”Bazar” / 5. Gubi: ”Bestlite BL10″ / 6. Luceplan ”Counterbalance”

Minusta tuntuu, että nykyisin sisustuskuvissa näkee todella paljon seinävalaisimia. Etenkin Flosin 265-valaisinta tuntuu näkyvän ihan ”joka paikassa”. Vai johtuuko se siitä, että koska olen jo pitkään ihaillut tuota valaisinta, niin automaattisesti kiinnitän siihen aina huomioni. Saman olen huomannut Wegnerin Wishbone-tuolien suhteen.

Ehkä kallistun kuitenkin enemmän siihen suuntaan, että tällaiset sirot, mutta paljon tilaa vaativat seinävalaisimet ovat nousseet trendikkäiksi. Itse pidän eniten tuosta Flosin valaisimesta sekä Counterbalance-valaisimesta. Kyllähän tuollaiselle varmaan paikka löytyisi meiltäkin jos tarvetta olisi. Tyydyn kuitenkin ihailemaan näitä kauniita valaisimia sisustuskuvissa ja muiden kodeissa.

Translation: It seems to me that wall lamps have become very trendy nowadays. No matter which interior magazine I pick up, I always seem to find at least the Flos 265 lamp. Or is it just my imagination and the fact that I’ve dreamed of that lamp for ages…

Tunnelmia taidenäyttelystä

Viime viikon torstaina juhlimme meidän isän, Juhani Melenderin, taidenäyttelyn avajaisia K.H. Renlundin taidemuseossa Kokkolassa. Blogini lukijoille ovat isäni teokset varmasti tulleet tutuiksi, sillä taulukollaasit vaihtuvat meillä tiuhaan. Olen kertonut, että arvostan abstraktissa taiteessa sitä, että teos syntyy taiteilijan mielikuvituksesta, ilman varsinaista mallia. Pidän isäni maalausten muotojen tasapainoisesta sommittelusta ja herkullisista väriyhdistelmistä.

En kuitenkaan osaa antaa syväanalyysia isäni töistä, joten olen ripotellut näiden tunnelmakuvien sekaan otteita museotoimenjohtaja Kristina Ahmaksen puheesta. Hän analysoi mielestäni isäni teoksia todella hyvin ja asiantuntevasti.

unnamed2

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

”Melenderin taiteessa nonfiguratiiviset teokset tuovat eteemme kaikista esittävistä yhteyksistä tai symboliikasta vapaita konkreettisia elementtejä: viivoja ja muotoja. Kyse on yksinkertaisista abstrakteista väripinnoista ja tasoista, joista muodostuu kaksiulotteisia tiloja teoksen pinnalla. Osassa töistä voi tulkita futuristista liikettä. Mutta, jos ja kun teokset herättävät katsojassa mielikuvia, ne perustuvat ennemminkin katsojan omaan tulkintaan ja tuttujen muotojen luentaan.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

”Abstrakti konstruktivisti tai konkretisti Melender, jos sallitaan rinnastus modernismin heräämisen historiallisiin taidetyyleihin, paneutuu geometristen elementtien keskinäisiin suhteisiin.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

”Historiallinen konkretismi toi 1900-luvun alussa geometrisen abstraktiuden taiteeseen. Tunnettuja konkretismin taitelijoita olivat mm. El Lissitsky, Kasimir Malevits ja Wassily Kandinsky. Konkretismin ohjelmallisessa ajattelussa abstrakti ilmaisu on viime kädessä konkreettisinta ja puhtainta taiteellista ilmaisua. Se ei tavoitellut tilallisuutta, toisin sanoen illuusiota, vaan pitäytyi kaksiulotteisena teoksen pinnalla. Jos kolmas ulottuvuus syntyi, se oli optinen ilmiö eli katsojan luoma harha. Uskallan määritellä Juhani Melenderin yhdeksi aikamme konkretismin henkiin herättäjäksi.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

”Melenderin teoksille ominainen pohdinta käydään tarkasti punnituissa jännitteisissä rakenteissa, joita tekijä kunnioittaa ylitse muiden. Näin teoksiin latautuu nonfiguratiivisen maailman kauneus. Sinä toimitaan vain taiteen peruselementtien varassa: värit ja viivat luovat muotoja, joista syntyy sommitelma.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

”Muotomaailma rakentuu geometristen perusmuotojen ja tekijän itse luomien muotojen keskinäiseen vuoropuheluun. Niitä ovat rinnastukset, hajottaminen, uudelleen kokoaminen tai päällekkäisyydet. Teoksiin latautuu joko intensiivinen dynamiikka tai vastaavasti hillitty viileä rauha.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

”Yksittäisten teosten värimaailma on tarkkaan punnittu. Ne voivat rakentua päävärien varaan, perustua valöörien leikkiin, vastaväreihin, värien kylläisyyden tai lämpöominaisuuksien vaihteluihin. Mutta värimaailma saavuttaa aina tasapainon, jossa silmän on hyvä levätä.”

unnamed

juhani_melender_nayttely

Näyttely on avoinna K.H. Renlundin museossa aina 12.4.2015 saakka. Tervetuloa!

Lisää taidetta löydät osoitteesta www.juhanimelender.com sekä Instagramista juhani.melender.

Kiitos sikkolle kuvista!

Translation: These photos are from my father’s Juhani Melender’s art exhibition at K.H. Renlund’s museum in Kokkola, Finland. The exhibition is open until 12.4.2015. More images of his work can be found in his web site and instagram account.

Ripaus puuterinrosaa ja leikkokukkasia

Innostuin viikonloppuna kuvailemaan Tamronin 70-300 mm objektiivillani, jota en ole käyttänyt pitkään aikaan. Niinpä kuvasaalista on kertynyt taas melkoisesti. Edellisessä postauksessa kerroin ihastuttavasta magnolian oksasta (joka nyt muuten voimakkaasti puskee esille ensimmäistä kukkasta) ja tämä postaus on oikeastaan jatko-osa sille. Ostin nimittäin magnolian oksan lisäksi kaksi muutakin leikkokukkaa kukkakaupasta: arabian tähdikin ja morsiustähden.

morsiustahti_maljakossa

arabian_tahdikki_poydala

by_lassen_pillow

arabian_tahdikki

livingroom_bylassen_pillow

kaymet_tray

lyhty

livingroom_adea

afroart_tyyny

olohuone_rosa

morsiustahti

Kuten kuvista näkyy en ole malttanut olla jo lisäämättä keväisiä pastellisävyjä olohuoneeseen. Tai no vaikutelma syntyy vain parista puuterinroosan sävyisestä koristetyynystä. Ne pehmentävät muuten kovin mustavalkoista sävymaailmaa.

Tekisi mieli taas uudistaa ruokailutilan taulukokoelmaa, sillä inspiroiduin puuteriroosan lisäksi eri brändien kevätkatalogien taulukollaaseista sekä isäni taidenäyttelyn hienosta ripustuksesta. Kirjoittelen muuten niistä taidenäyttelyn avajaistunnelmista lähiaikoina – haluaisin vain liittää mukaan otteita hienosta puheesta, jonka museotoimenjohtaja piti, mutta minun täytyy kysyä siihen vielä lupa.

Mukavaa alkanutta viikkoa!

Translation: Our black-and-white livingroom gets a touch of spring from these flowers and powder rose pillows.