Ohjeet betonipöydän tekemiseen (by Mankku)

Flunssa alkaa parantua ja näyttää siltä, että pääsemme juhlistamaan Venetsialaisia omalla terassilla uusista terassikalusteista nauttien. Sohvakin alkaa nimittäin olla valmis. Ennen terassisohvan tarkempaa esittelyä ajattelin kuitenkin postailla yksityiskohtaisemmat ohjeet betonipöydän tekoon etten jemmaile niitä sen enempää. Mutta nyt seuraakin jotain aivan uutta blogissani…

terassikalusteet

concrete_table2

betonipoyta_teksti

…annan nimittäin puheenvuoron Mankulle. Hän on raapustanut teille ohjeet betonipöydän tekemiseen:

***

Betonikansi – ohjeet (by Mankku)

Vaimo on aina haaveillut betonitasosta, pöydästä, kukkaruukusta, ihan kaikesta betonista valmistetusta esineestä. Nyt hänen toiveeseen oli pakko reagoida, että rauha laskeutuu tähän torppaan :) Naapurin isäntä oli aloittanut betonin kanssa kikkailun viikkoa paria aikaisemmin, joten pieniä vinkkejä kysellen oman tasomme suunnittelu alkoi.

Tason valmistamisessa tarvittavia tarvikkeita alkoi kasaantua saunan terassille pikkuhiljaa, kesälomaa kun oli vielä pari viikkoa jäljellä. Betonina käytimme Weber vetonit s100:sta, eli kansankielellä kuivabetonia. Nyt jälkeen päin mietittynä s30 olisi parempi vaihtoehto, koska siinä eli ole niin suuria kiviä kuin s100:ssa.

Vaikka pöytälevy ei ole suuri, vaatii se vahvikkeen valun keskelle. Siihen hankittiin jotain mäyräverkkoa, sellaista mikä estää noiden pikkuperkeleiden hampaan jäljet omenapuissa. Silmäkoko noin 10 mm. Meillä betonin sekoitukseen tarvittiin:

  • 40-50 litran sanko,
  • kuivabetonia,
  • puhdasta vettä,
  • leveä lasta,
  • tehokas laastinsekoituskone
  • sekä olut.

Olutta ei laiteta betonin sekaan. Se nautitaan suun kautta sekoituksen jälkeen, kun betonin täytyy asettua noin 10 minuuttia, joilloin osa ilmakuplista nousee pintaan.

Betonitason ”formun” tein pinnoitetusta 12 mm koivuvanerista ja tavallisesta jalkalistasta. Tason leveydeksi ja syvyydeksi muodostui 74 cm x 74 cm. Tämän mitan kävin hyväksyttämässä vaimolla. Pieni nyökkäys ja peukku, näillä mennään.

Kun laasti oli sekoitettu ja olut nautittu alkoi jännä työvaihe. Sellainen mitä ei ole koskaan aikaisemmin tehnyt. Levitin kerroksen laastia vanerin päälle noin puoleen väliin. Sitten tuli mäyräverkon vuoro. Sen jälkeen täytin formun listojen tasalle. Betonista, joka oli levyä vasten, tuli tässä tapauksessa pöydän pinta. Seuraavaksi ylimääräiset ilmakuplat piti saada pois. Meillä ilmakuplat saatiin ylös sellaisella tasohiomakoneella, sellaisella mikä tärisee niin, että kättä kutittaa. Pöytätasoomme jäi kuitenkin jonkinverran ilmakuplista koloja, joten tässä on tuotekehityksen paikka (vaimo huomauttaa: kolot eivät haittaa, niitä pitääkin olla).

Kun ilmakuplat on saatu suurin piirtein pois, pinta tasoitetaan leveällä lastalla. Tämän jälkeen käydään lapsille sanomassa, että tuohon betoniin ei saa kengillä sattua, muuten isille tulee itku. Meillä ei tarvinnut tirauttaa kyyneltä tämän takia. Seuraavina päivinä on tärkeätä pitää betonin pinta kosteana. Valun jälkeisenä aamuna kastelin pinnan suihkepullolla ja laitoin muovin päälle, että kosteus pysyisi paremmin ja ettei tule halkeamia. Suunnitelma onnistui, ei halkeillut.

Neljän vuorokauden kuluttua uskalsin poistaa listat tason ympäriltä. Käytin ruuveja listojen kiinnitykseen, joten irroittaminen sujui ilman perkeleitä ja tason reunat pysyi ehjänä. Ennen valua laitoin mustaa saniteettisilikonia formun saumoihin, ettei kuivabetoni pääse valumaan listojen välistä pois. Jos on taitava käyttämään rullamittaa, niin silikonia ei välttämättä tarvitse. Näitä betonitasoja tehdään Valkoisessa Harmajassa vielä jatkossakin, joten jalkalistat korvataan alumiinisella L-profiililistalla.

betonipoydan_valmistus

Metallirunko -ohjeet

Kun taso on siirretty trukkilavan päälle turvaan on metallirungon vuoro. Ruuvasin listat takaisin kiinni vaneriin. Formu oli taas kasassa. Sitten rautakauppaan. Tässä tapauksessa paikallinen metallialan yritys KETEPA. Rungon materiaaliksi valitsimme saman kuin terassisohvassa, eli 30×30 nelikulmaisen huonekaluputken. Teräsputken vahvuus oli 1.5 mm. Rautakaupassa on leikkauspalvelu, joten 74 cm pätkiä jiiriin sahattuna 8 kpl, kiitos. ”Jaa, tunnin päästä saa noutaa, selvä. Kiitos.”

Omia hitsausvehkeitä minulla ei ole, joten ne täytyy lainata. Automaattihitsausmaski löytyi naapurin isännältä ja itse hitsi isältäni. Se on yks helvetti, Einhel merkkinen lankahitsi. Suojakaasu on langassa. Minun suvussa on ollut mottona, että ”muut tekee mitä osaa, minä teen mitä haluan”. En todellakaan ole ammattihitsari, mutta niin se vain pöydän runko valmistui. Tuo halpa hitsi räkii ja sylkee miten sattuu tuota lankaa, mutta onneksi rälläkkään löytyy kaupasta lamellilaikkoja, joilla saa kruput ja roiskeet hiottua pois.

Asettelin jiiriin sahatut teräsputket formuun ja hitsasin nurkat kiinni. Tein ala,- ja yläosan ensin. Sitten piti määritellä pöydän korkeus. Pikainen silmäys terassisohvaan, taitaa olla korkeus n. 40 cm. Sitten rälläköin sohvan ylijäämäputkesta 4 kpl 30 cm pätkää. Näistä tuli siis pöydän pystytolpat. Aikaa tähän pöydänrungon valmistukseen meni noin kolme tuntia. Ammattilainen tekisi tämän puolessa tunnissa ja ilman perkeleitä. Lapset olivat sisätiloissa hitsauksesta ajan, koska meillä ei saa kiroilla lasten kuullen. Olisi tyttö ja poika oppineet ihmisen anatomian melko tarkasti.

Rungon hionta ja maali päälle. Maalasin toiseen kertaan seuraavana päivänä. Laitoin pyöreät huopatassut rungon alle, kun niitä sattui muutama kappale löytymään. Eipä keiku sitten niin paljon.

Kaiken kaikkiaan pöydän valmistus oli helppo. Tosin ei näitä työkseen tekisi, ainakaan pihalla kontillaan. Jos olisi autotalli missä harrastaa, niin tekisihän sitä mitä vain. Mutta hyvä näin, ei voi valittaa. Toivottavasti saitte jotain tästä irti. Kiitokset työkalujen lainaan, Bena ja Juuso.

/Mankku

Kodin syksyisempi ilme (vol. 2)

Terkut täältä peiton alta! Olen karmeassa flunssassa ja makoilen pehmoisissa pellavalakanoissa nyt toista päivää. Tietokoneella on kuitenkin vielä jemmassa toinen osa harmaan sävyisestä kodista, joten kurkataanpas seuraavaksi eteisen, lukunurkkauksen ja makuuhuoneen harmaisiin sävyihin.

olohuone

Eteisestä on suora näkymä olohuoneeseemme. Olohuoneen harmaan sävyistä postailin hetki sitten ”Kodin syksyisempi ilme (vol.1)” postauksessa. Kun kuvailin eteisessä, huomasin kuinka kivasti peili toistaa olohuoneen näkymää.

balmuir_huivi

huivi_eteinen

IMG_0739

Balmuirin pehmoinen Helsinki-kashmirhuivi* kaunistaa eteisessä BEdesignin naulakossa. Tuo huivi on oikeasti ihanin huivi, mitä minulla on koskaan ollut! Se onkin ollut nyt tosi ahkerassa käytössä ja olen pitänyt sitä töissä sisälläkin.

IMG_0719

IMG_0878

Olohuoneen nojatuolinurkkaus on vakio kahvittelupaikkani viikonloppuaamuisin. Syksyisempää ilmettä on tuomassa tummanharmaa Balmuirin pellavavilttti*. Siihen on ihana kääriytyä juomaan aamukahvit. Viltti näyttää kauniilta myös aseteltuna rennosti nojatuolin kulmalle.

balmuir_viltti

balmuir_lakanat

IMG_0823

makuuhuone

IMG_0725

balmuirin_lakanoissa

mh_balmuir

Makuuhuoneeseessa yhdistin tummanharmaat pellavatyynynpäälliset* heleän helmenharmaisiin pellavalakanasettiin*; molemmat Balmuirilta myös. Helmenharmaat lakanat ovat hyvin samaa sävyä päätyseinän Kalklitirin ”Palladio”-sävyllä maalatun seinän kanssa.

En enää nykyisin käytä oikeastaan muita kuin pellavalakanoita. Minulta löytyy niitä nyt kolmelta merkiltä: Pentikiltä (tummanharmaat), Finlaysonilta (valkoiset) sekä nämä helmenharmaat Balmuirilta. Pellavalakanat tuntuvat ihanan pehmoisilta ja ovat viileät kuumalla ilmalla ja lämpimät kylmällä. Hienoa on myös se, että ne saavat minusta ollakin rennon ryppyiset. Huono puoli on se, että sisäpeitto valuu usein pois pussilakanan sisältä, mutta Balmuirin pussilakanoissa on napit, jolloin peitto pysyy paremmin paikoillan. Siinä mielessä ne ovat omat lempparini, mutta lisäksi ne tuntuvat erityisen pehmoisilta.

Meillä on muuten aina kolmet tyynyt petauksessa: taaimpaisena on yleensä valkoiset isot tyynyt, jotka ovat oikeastaan vain koristeena, tuomassa muhkeutta petaukseen. Niiden edessä on kaksi nukkumatyynyä: Hästensin höyhentyyny sekä Tempur-tyyny. Itse vaihtelen kumpaa tyynyä käytän nukkumisessa ja toisen laitan sivun, kun alan nukkumaan.

Nyt käperryn syvemmälle peiton alle potemaan tätä flunssaa pois. Täytyy yrittää jaksaa katsoa vaikka jokin leffa…

 

*Balmuirin iki-ihanat tuotteet saatu blogin kautta.

Translation: More grey shades. This time in lovely textiles from Balmuir. The bedding textiles and throw on the arm chair are linen and the scarf on the rack is 100% cashmere. I love Balmuir’s products!

Niin me tehtiin betonipöytä

Meidän terassille tarkoitettu betonipöytä on ollut valmis jo jonkin aikaa, joten kirjoittelenpa siitä nyt tarkemmin. Idea betonipöydän tekemiseen lähti siitä, että meidän rakenteilla olevalle terassisohvalle piti saada kaveri. Mankku halusi kokeilla valaa betonista jotain, niin minä tuumasin sitten, että tee meille pöytä. Betonisista keittiöntasoista haaveilimme raksa-aikana, mutta silloin ei ollut aikaa tai kärsivällisyyttä selvittää miten betonipinta tulisi käsitellä jne. Mutta nyt voi ihan helposti yhden pöydän pyöräyttää, heh. Tämmöinen siitä sitten tuli…

betonipoyta1

polttopuut_terassilla

betonikansi

terassiryhma

betonipoyta_terassilla

betonipoydalla

concrete_table

Pöydästä tuli juuri sellainen kuin halusinkin!  Pöydän runko on saman tyylinen kuin terassisohvamme runko, eli sen Mankku hitsasi huonekaluteräksestä ja se maalattiin samalla ”takorauta” sävyllä kuin terassisohvan runko ja vanhat terassikalusteet aiemmin. Voin kirjoitella vielä tarkemmat ohjeet betonipöydän tekemisestä jos tuntuu, että sellaisia kaipailette…

Betonipinnan käsittelyyn tuntui olevan vaikeaa löytää ohjeita, mutta sitten muistin että Villa Heddan väki teki heidän keittiöntasonsa betonista, joten kysyin Mialta neuvoja. Kuten Heddan väkikin, mekin käsittelimme betonipinnan mehiläisvahalla. Emme vain hoksanneet laimentaa sitä millään, joten ylimääräinen vaha jäi klönteiksi betonipinnan koloihin. Minä sitten kaivelin niitä pois vanhalla lyijytäytekynällä. Mutta betonipinnasta tuli juuri sellainen ihanan sileä kuin halusinkin ja ihan oikean sävyinen!

Uskon, että tulen käyttämään tätä pöytää talvella myös sisätiloissa. Nyt se saa vielä olla terassilla. Terassisohvakin on ihan pian valmis, sillä eilen saimme pehmusteet ompelijalta ja voin kertoa että ne ovat upeat! Toivottavasti säät suosivat meitä nyt Venetsialaisina, että ehdimme vielä nauttimaan uusista pihakalusteistamme tänä vuonna.

Translation: We made a new table for our terrace. The base of the table is metal (my husband welded it) and the top is made of concrete. It turned out just as I had planned! I’m sure I’ll move this table indoors over the winter. Our sofa for the terrace is also almost finished! The summer is almost over but maybe we will still have time to enjoy our new terrace furniture.

Kodin syksyisempi ilme (vol. 1)

Syksy saapuu, mutta ihan vielä en ole valmis kaivamaan esille lampaantaljoja ja neulottuja koristetyynynpäällisiä. Niinpä ajattelin tuoda kotiin syksyisempää ilmettä karsimalla värejä ja keskittymällä harmaan sävyihin. Harmaa inspiroi minua tänä syksynä oikein erityisesti, vaikka se onkin aina ollut pysyvä osa kotimme sisustusta.

flos

harmaata_oh

harmaat_tyynyt

IMG_0704

olohuone2

IMG_0715

IMG_0750

Olohuoneen harmaansävyinen ilme syntyi vain vaihtamalla koristetyynynpäällisiä. Kaikki koristetyynyt löytyivät meiltä ennestään: zigzag-kuvioinen tyyny on Missonin kangasta, sohvilla on pari Linumin tyynyä (kaksiraitainen ja tummanharmaa), Muccoden suorakaiteen muotoinen tyyny* sekä Finlaysonin Coronna-tyyny* harmaansävyisenä. Lisäksi löysin pari tyynynpäällistä, jotka olin jo unohtanut: origamikuvioidun Ikean tyynynpäällisen sekä harmaan pellavatyynynpäällisen. Toisen sohvan käsinojalle asettelin rennosti anopin kutoman villaviltin.

Vähän myöhemmin syksyllä aion vielä vaihtaa harmaat sohvanpäälliset paikoilleen, mutta vielä en jaksanut siihen urakkaan ryhtyä. Täytyy kuitenkin ensin pestä nämä valkoiset päälliset ennen kuin laitan ne talviteloille…

Kotiin hiipi harmaan sävyjä muuallekin, joten ajattelin jakaa tämän postauksen pariin osaan ettei tämä veny liian pitkäksi.

Olisi kiva kuulla mikä väri sinua inspiroi syksyllä…

*tähdellä merkityt tuotteet saatu blogin kautta aikoinaan

Translation: The autumn look for our home is created with shades of grey this year. Grey is one of my favourite colours, but for some reason I am ever more into it right now. The grey shades can be found also elsewhere in our home, so more posts on this subject are coming up soon…

Elloksen ”A New Look” paketin voittaja

Tulipa pidettyä parin päivän breikki blogista, kun matkasimme Helsinkiin Cheekin konserttiin! Olipa mahtava show! Kotiin on tietenkin aina mahtava palata ja kääntää ajatukset jälleen sisustusjuttuihin. Nyt ajattelinkin tulla kertomaan Ellos-arvonnan voittajan muutaman inspiskuvan kera, mutta luulenpa että palaan vielä illemmalla toisen postauksen merkeissä…

eh011

eh003_edited-1

ells_0112854_M

ells_0093030_M

aNewLook_palkinto_VOITTAJA

Elloksen ”A New Look” tuotepaketin voitti random.orgin mukaan numero 562, joka kuului Janskulle kommentilla:
”Ei voi kuin tykätä, hyvä Ellos! Nyt peukut pystyssä :)”

Oikein paljon onnea sinulle ja kiitos jälleen kaikille arvontaan osallistuneille!

Mukavaa sunnuntaipäivää!

BlogiyhteistyoYhteistyössä:

ellos

Kauniita maalisävyjä

Norjalainen maaleja valmistava yritys Jotun on lanseerannut uudet trendivärinsä markkinoille ja kauniisti stailatut kuvat ovat innoittaneet monet ulkomaiset bloggarit jakamaan näitä upeita kuvia blogeissaan. En malttanut olla seuraamatta perässä, sillä värisävyt ovat todella taitavasti valittuja ja kuvat niin hienosti stailattuja.

210814_1_soft skin

210814_3_minty breeze

210814_2_chi

Skjermbilde-2014-08-21-kl.-11.23.17-e1408613174582

Skjermbilde-2014-08-21-kl.-11.23.41-e1408614109150

Skjermbilde-2014-08-21-kl.-11.24.07-e1408613295606

Juuri oikean värisävyn löytäminen saattaa olla haasteellinen tehtävä, sillä värimalleja on niin paljon. Ja kun vertailee värisävyjä pienistä paloista toisiinsa saattaa joku sävy näyttääkin aivan erilaiselta toisen lähes samansävyisen värin rinnalla. Näiden kuvien avulla olisi helppo valita esimerkiksi juuri se oikea harmaan tai pastellisen pinkin sävy ilman, että päätyy valitsemaan liian sinertävän tai imelän sävyn.

Milloin suomalaiset maalifirmat seuraavat perässä…?

 

Translation: These photos from Norwegian paint manufacturer Jotun are absolutely beautiful! It can be difficult to choose exactly the right paint shade, but with these kind of images, the choise is made much easier. I wish the Finnish paint manufactures would do something similar…

Photos for Jotun by: Margaret M de Lange // Styling: Kråkvik & DÓrazio

Valkoiset pihakivet koristavat pihapolkua

Tänään meidän pihaan saapui 500 kg:n säkki hohtavan valkoisia pihakiviä. Näitä olikin jo odotettu! Hankimme pihakivet viimeistelemään saunatupaan johtavaa pihapolkua. Ryhdyttiinkin heti iltasella hommiin ja tehtiin polku valmiiksi kertaheitolla.

pihakivet

IMG_0798

pihakivet_paikoilleenPolku on jo pitkään ollut keskeneräinen (ennen kuvan näet esim. viime kesäisestä ”Pihapolku ja pionit” postauksesta), eikä tässä viimeistelyhommassa kestänyt onneksi enää kauaa. Aseteltiin vain suojakangas paikoilleen askelkivien alle ja kaadettiin kivet päälle. Hommaan meni vain puolisen tuntia. Sitten Mankku vielä huuhteli kivet vedellä, sillä niissä oli melko paljon kivipölyä.

IMG_0795

IMG_0796

IMG_0811

On ihanaa vihdoin saada piha taas yhden askeleen verran valmiimmaksi! Näistä valkoisista pihakivistä olin haaveillut jo reilun vuoden ja parisen viikkoa sitten tilasimme ne Netraudasta. Kivet ovat sävyltään ”Valkoinen marmori”. Eli nyt sain sitä marmoria ainakin pihalle. ;) Sävy on todella hohtavan valkoinen; en ihan odottanut näin valkoisia kiviä, mutta hyvä tästä tuli.

Vielä jäi 10 pikkupussia (100 kg) ylimääräisiä kiviä. Pitää keksiä niille vielä jokin kiva paikka pihalta…

Translation: New stones for our garden.

Liitutauluseinän peittäminen tytön huoneessa

Vihdoin ja viimein on tyttären huoneessa uusi tapetti! Jos itse inspiroidun tällä hetkellä harmaan sävyistä, niin tyttären huoneesta kyllä väriä löytyy!

Ennen tapetointiurakan aloittamista kokeilin googlettaa tietoa miten liitutauluseinä tulisi oikeaoppisesti ”poistaa”, eli siis maalata piiloon. Tietoa ei oikein tuntunut löytyvän, joten Mankku soitti Tikkurilan maalilinjalle ja sieltä saimme neuvon maalata liitutauluseinä pohjamaalilla (Siroplast 2:lla).

IMG_0549Neiti pääsi itsekin maalaamaan

liitutauluseinan_peittaminenEnsin liitutauluseinän pinta puhdistettiin ja viereiset seinät ja lattia suojattiin maaliroiskeilta. Ensimmäinen maalikerros jätti vielä epätasaisen lopputuloksen, josta musta maali kuulsi läpi. Mutta toinen maalikerros riitti peittämään mustan seinän. Sitten vain tapettia pintaan. Tapetiksi tytär oli valikoinut Borås Tapeterin Hanna Werningin suunniteleman tapetin ”1306″*.

Valmista!

IMG_0680

IMG_0669

IMG_0676

IMG_0671

Mutta hommaa riitti tapetoinnin lisäksi vielä vaikka kuinka! Neidin Jolla-sänkyä piti pidentää, sillä pituuskasvu on ollut huimaa ja lyhyempi sänky alkoi olla jo pieni. Tämä johti siihen, että huoneeseen tuli vähemmän tilaa. Tavaraa oli karsittava.

Laitoin osan Palaset-laatikostoista pois, sillä niiden käyttäminen oli pikkuisen hankalaa, kun laatikot aukesivat niin nihkeästi. Tein sitten niin, että laitoin Palaset-sarjan lokerolaatikot lipastolaatikon sisään, jolloin ei tarvinut luopua pikku-lelujen lajittelulaatikoista. Lehdille tarkoitetut Palaset-laatikot pidin ennallaan, sillä niihin on kätevä säilöä värityskirjoja ja piirustuksia. Pari valkoista laatikkoa sai myös jäädä pikkutavaran säilytykseen.

lelut

IMG_0683

Hankin sängyn alle myös muoviset laatikot barbeille ja legoille, mutta mahtui sinne nukensänkykin kivasti piiloon. Ei mitenkään kovin esteettistä, mutta välttämätöntä säilytystä lastenhuoneessa. Muuramen Jolla-sänkyyn kuuluva säilytyslaatikko olisi tietysti tyylikkäämpi, mutta näillä muovilaatikoilla mennään nyt.

Meidän lapsilla on paljon leluja ja minusta on hyvä, että he keksivät niin innokkaasti leikkejä. Jonkin verran leluja myös karsittiin, mutta niitä jäi vielä paljon. Leikkikööt vain mahdollisimman pitkään!

IMG_0685

Sängyn viereiselle seinälle aloin koota sekalaista kollaasia tauluista, neidin askarteluista ja piirustuksista. Tämä saa täydentyä ajan myötä. Päiväpeite pitäisi vielä hankkia…

IMG_0675

Kirjahyllyyn ostin Jyskistä vielä mustia säilytyskoreja, jotka sopivat juuri täydellisesti Ikean hyllykköön. Vanhat Hello Kitty -boxit saivat vielä jäädä.

Huone on nyt siisti ja siinä mielessä valmis, mutta pientä hienosäätöä se minusta vielä kaipaisi. Huonekalujen järjestys huoneessa muuttui, kun sänky ja kirjahylly/vaatekaapisto vaihtoivat paikkaa (siellä näytti ennen tältä <klik>). Kirjoituspöytäkin siirrettiin ikkunan eteen. Ehkä vielä vaihdan maton pojan huoneen raidallisen maton kanssa.

Pääasia on kuitenkin, että huoneen asukas on itse tyytyväinen ja nauttii uudesta tapetista ja järjestyksestä. Olen halunnut antaa lapsille melko vapaat kädet oman huoneen suunnittelussa. Tärkeää on, että kaikille tavaroille on oma paikkansa ja huoneessa on tilaa rakentaa leikkejä.

*tapetti saatu blogin kautta

Translation: Our daughter has a new look in her room now. The wallpaper is new and we also moved the furniture around. She loves it!