Nyhtöpossupurilaiset

Nyhtöpossu – pulled pork
Pulled pork on taas yksi osoitus siitä, että edulliset ruhonosat eivät turhaan ole nousseet suosioon. Noin viiden euron kilohintaan saa esimerkiksi possun lapaa, josta syntyi keittiöni kaikkien aikojen parhaat purilaiset. 

Jonkinlainen ylikypsä riivitty possu on ollut to do -listallani siitä saakka, kun Ankerias Vipunen kokkasi savolaiseen suuhun mahdotonta äänettävää bo ssämiä. Sitten Campasimpukka lanseerasi pulled porkille hykerryttävän suomennoksen: Nyhtöpossu. Teurastamon Roslundin mehevä pulled pork burger oli viimeinen naula arkkuun. Tämä laji oli otettava haltuun.

Minulla oli selkeä visio, mihin omassa nyhtöpossussani pyrin. Halusin mehevän possun, jossa olisi kevyt barbequen maku, mutta en halunnut, että possu ui kastikkeessa, koska pitkään hauduteltu possu on jo itsessään todella mehukasta. Tuotekehittelyn lopputulos on tämä: Pintamauste pintaan hyvissä ajoin, hauduttaminen liemessä uunissa, riipimisen jälkeen kevyesti bbq-kastiketta sekaan ja viimeistely uunissa. Aika monivaiheista ja ennenkaikkea aikaavievää. Kovin aktiivista kokkailua se ei kuitenkaan vaadi, vaikka aikaa viekin. Tämän ruokalajin salaisuus on nimittäin tuntikausien hidas hauduttaminen. Se on ainoa tapa saada possu hajoamaan käsiin. Tavoitteena on, että kokille jää luu käteen.

Nyhtöpossuun tarvitaan riittävän rasvainen pala possusta. Itse olen päätynyt tekemään sen lavasta, jossa on mukana myös luu, mutta myös kasslerissa on riittävästi rasvaa. Älä säikähdä lavan rasvaisuutta, ylimääräisen voit lopuksi ottaa pois, mutta kunnon rasvakerros on maistuvan liemen salaisuus.

Hauduttelun lopputulos laitettiin meillä coleslawn ja marinoitujen punasipulien kanssa Helene Johanssonin maailman parhaiden hampurilaissämpylöiden väliin. Puolet sunnuntaista meni enemmän tai vähemmän hellan ja uunin ääressä, mutta oli se kyllä kaiken vaivan väärti. Parhaat purilaiset mitä tästä keittiöstä on pöytään päätynyt.  Loput reseptit postaan teille toivottavasti piakkoin.

Nyhtöpossua on kokattu nyt niin monessa blogikeittiössä moneen eri tyyliin, että jokainen varmasti löytää oman suosikkinsa. Oma versioni ei ole mikään näistä, mutta Kaikki äitini reseptit -blogista sain innoituksen pintamausteeseen ja Kokit ja potit -blogin reseptistä olen napannut lihan nopean ruskistamisen ennen haudutusta.

Nyhtöpossu – pulled pork
purilaisen välissä kuudelle

noin 1,8 kg porsaan lapaa (kassleria riittää pienempi pala, koska siinä ei ole luuta)

Mausteseos
1 rkl fariinisokeria
2 tl paprikaa
2 tl Maldon-suolaa (tai muuta karkeahkoa suolaa)
reilusti Santa Marian roasted garlic & pepper -mausteseosta (paahdettua valkosipulia, kuminaa, ruohosipulia, sipulia, chiliä ja pippuria)
1/4 tl chiliä
mustapippuria

Liemi
kuumaa vettä
2 sipulia
öljyä
4 valkosipulin kynttä
tähtianis (yksi riittää, se antaa jo riittävästi makua)
kokonaisia mustapippureita

BBQ-kastike
2 dl coca colaa
1/2 dl ketsuppia
1 limen mehu
2 rkl ruokosokeria
2 rkl punaviinietikkaa
1/2 sipuli
4 valkosipulin kynttä
savusuolaa – tai suolaa
mustapippuria
1 prk tomaattipyrettä
1 kuivattu pieni chili

1. Hiero pintamausteen ainekset sekaisin morttelissa tai sekoita ne keskenään. Hiero maustetta reilusti possun pintaan ja anna maustua. Yön yli ei haittaa, mutta jos on kiire, lyhyempikin aika riittää.

2. Nosta liha lämpiämään noin tuntia ennen paistamista. Leikkaa se muutamaan osaan ja ruskista padassa kuumassa öljyssä nopeasti. Lisää liemen ainekset pataan. Kuumenna vesi ennen sen kaatamista lihojen päälle. Nesteen ei tarvitse peittää lihoja, noin puoleen väliin riittää mainiosti.

3. Paista pataa uunissa ensin noin 45 minuuttia 200 asteessa, laske lämpö 150 asteeseen, laita kansi päälle ja jatka haudutusta vielä kolme-neljä tuntia tai kunnes liha hajoaa helposti haarukalla. Käännä lihat puolessa välissä. Hauduttelin omiani kaikkiaan noin nelisen tuntia.

4.Haudutuksen loppuvaiheessa ala valmistaa bbq-kastiketta. Silppua sipuli, valkosipuli ja kuivattu chili (kannattaa säädellä chilin määrää oman maun mukaan). Laita kaikki ainekset kattilaan, keittele maltillisella lämmöllä reilu puoli tuntia. Soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella.

5. Nosta lihat padasta ja riivi ne säikeiksi, poista ylimääräinen rasva. Sekoita joukkoon barbequekastiketta ja nostele sekaan myös hiukan haudutuslientä. Osa bbq-kastikkeesta kannattaa jättää pöytään, jotta kukin voi säädellä lihan makua oman makunsa mukaan.

6. Kypsennä kannen tai folion alla vielä noin 30-45 minuuttia 175 asteessa.

Hidasta hauduttelua ja pikapaloja myös Facebookissa.

56 kommenttia kirjoitukseen ”Nyhtöpossupurilaiset

 1. suklaasieppo sanoo:

  Pulled Pork ON ihanaa. Täytyypä kokeilla tuota reseptiäsi. Viimeksi ravintolapäivänä Helsingin Merisatamanrannassa oli pulled pork -kioski, jonka purilaiset saivat kulinaristin ruokasielun soimaan ja jonne uhkasimme seuraavalla kerralla mennä ämpärin kanssa hakemaan pelkkää possua. Tuosta Roslundin pulled porkista olen kuitenkin kanssasi vähän eri mieltä. Ainakin viimeksi kun alkusyksystä kävimme siellä, purilaisen sitkeällä sisällöllä ei ollut nimen lisäksi mitään tekemistä pulled porkin kanssa, vaan se oli enemmänkin pikaisesti paistettua ja kuutioitua possuhöystöä. Mutta ehkäpä taso on parantunut ja se on nykyään oikeaa ”nyhtöpossua”?

  • Jonna / suolaa&hunajaa

   Ehkä päivissä on eroa. Me saimme Roslundilla hyvää burgeria, mutta pakko sen verran paukutella henkseleitä, että tämä oli parempaa ;-) Se oli kyllä mureaa ja hyvää, mutta omaan versiooni halusin vähemmän bbq-kastiketta.
   Pitääkin tsekata Ravintolapäivän ohjelmasta, onko samainen kioski tällä kertaa pystyssä.

 2. Hannele sanoo:

  Nyhtöpossu on niin hyvä nimi, että Campasimpukka täytyisi palkita moisesta suomen kielen kehittämisestä!

  Ja resepti vaikuttaa toDella hyvältä.

 3. Yaelian sanoo:

  Mainio nimi tuo nyhtöpossu,Minähän en lihaa syö,mutta tutustuin tuollaiseen pulled pork tai pulled beef-tapaiseen linaan Venezuelassa asuessani,jossa sitä oli joka arepa-paikassa (sikäläinen vastike nakkikiskoille) täytteenä arepoille.Itse en maistanut,kun silloin olin vain siipikarjalinjalla,mutta muistan että eksä välillä otti sitä arepansa väliin.

  http://www.yummly.com/recipe/external/Pulled-Beef-_-Venezuelan-Pabellon-Criollo-Recipezaar

  • Jonna / suolaa&hunajaa

   Nyhtönautaa hmmm… Voisi toimia etuselästä tai lavasta siinäkin. Kiitos vinkistä. Sinä olet kyllä asunut uskomattomissa paikoissa. Siinä ennättää kerätä paljon mielenkiintoisia kokemuksia.

 4. Riikka sanoo:

  Aaah näitä on pakko saada viikonloppuna! Suunnittelin jo lauantaille lounasreissua Roslundille, mutta taidankin vain hakea sieltä lihat! Näyttää niiiiin hyvältä, ja Campa oli kyllä nero keksiessään nyhtöpossu-sanan.

 5. Minna sanoo:

  Herkullinen nyhtöpossu ohje! Itse päädyin myös käyttämään lapaa juuri luun takia, jos siitä vaikka extramakua irtoaisi. Pitäisi joskus koittaa tehdä kaslerista vertailun vuoksi.

  • Jonna / suolaa&hunajaa

   En tiedä, uskaltaako luopua lavasta, kun oli niin superhyvää ;-) Tosin lapaa ei aina saa eli ehkä joutuu vielä joskus pakon edessä vaihtamaan kassleriin. Ei vais, toimii varmasti hyvin siitäkin.

 6. Tusla sanoo:

  Voisko joulupöytään kattaa kinkun sijaan nyhtöpossua? :D
  Viimeistään tapanina se ei olisi enää kovin epäortodoksista, koska kolme päivää jouluruokia alkaa olla jo aika maksimi.

 7. Mari sanoo:

  Mä ennustan, että tuo nyhtöpossu-sana jää elämään. Niin nerokas se on. Ja tuotekin, herkun näköiset purilaiset!

 8. Nanna sanoo:

  Ilmeisesti munkin oitää vaihtaa nyt se revityn, riivityn pääsiäislampaan ohjeen nimi . Nyhtölammasta sen olla pitää!

  • Jonna / suolaa&hunajaa

   Nämä ovat niin parhaita kommentteja. Tosin possunlavasta on vaikeaa saada pahaa, kunhan vaan jaksaa hauduttaa.
   Oliko tuo viini ihan paikallisesta handelista vai matkatuliaisia? Minä olen nimittäin jo nyt aika varma, että meidän uudenvuoden ruokavieraat saavat nyhtöpossupurilaisia ja olisi sitten viinitkin jo valmiiksi valittu.

 9. Pelkkää höttöä | suolaa&hunajaa

 10. Marja sanoo:

  Tässäpä tämä viini:
  http://www.alko.fi/tuotteet/fi/405157 :D
  Meillä possut uunissa, tosi pitkä haudutus :). Tällä kertaa sekä lapaa, että etuselkää kun lapaa oli vaan yksi pala ja syöjiä huomenna kuitenkin viisi.
  Huomiselle jää myös sämpylöiden leipominen, cole slawn teko, chilimajokin pitäisi ehtiä tekemään.
  Can’t wait :-D”’

 11. Riikka sanoo:

  Tulin (taas) haaveilemaan nyhtöpossusta ja silmääni osui tuo facebook-logon alla oleva ”hidasta hauduttelua ja pikapaloja”. Voi pojat, kun sulla oliskin ollut automaattinen tekstinkorjaus päällä ja paloista olis tullut pikapanot. ;)

 12. Lapa sanoo:

  Kiitos superisti ohjeesta, todellinen foodgasm <3 Käytettiin kassleria vähän epäillen, kun se ei ole ollut mun tai miehen mieleen yleensä, mutta siis niin sairaan hyvää tuli että!! Huhhuh :)

  • Jonna / suolaa&amp;hunajaa
   Jonna / suolaa&hunajaa sanoo:

   Kiitos tästä kommentista. Parempaa palautetta ei voisi kyllä saada. Mahtavaa, että maistui!

 13. Riikka sanoo:

  Nyhtöpossu uunissa (kasslerista tehty, valitettavasti ei ollut lapaa…), BBQ kastike tulilla. Katsotaan mitä tulee! Oli niin herkullisen näköinen kuva, että oli aivan pakko tehdä myös. Ja tästä olen kuullut monta kertaa, ei vain ole saanut aikaiseksi tehdä. Peukut pystyyn :)

  • Jonna / suolaa&amp;hunajaa
   Jonna / suolaa&hunajaa sanoo:

   Pidän peukkuja, mutta onnistut varmasti. Pitkään hauduttamalla ei voi mennä pieleen. Toivottavasti maistuu!

 14. Riikka sanoo:

  Nyt on masu täynnä, kaverin sanoin fierce! Eli kelpaa ja aika hyvin, melkein jo kosittiinkin :D kiitos tästä ohjeesta, helppo ja hyvä sellainen. Pitääkin tsekkailla muut ohjeesi myös :)

  • Jonna / suolaa&amp;hunajaa
   Jonna / suolaa&hunajaa sanoo:

   Vohou, melkein kosinnan arvoinen nyhtöpossu! Toivotaan, että jollain muulla ohjeella menee maaliin asti ;-)
   Oli todella mukavaa, kun kommentoit. Tervetuloa uudestaankin, toivottavasti muistakin ohjeista löytyy suosikkeja.

 15. Sari sanoo:

  Meinasin nyhtöpossuilla tuon meillä asuvan miehen kevätjuhlat (siis ei missään tapauksessa 50-kymppiset ;). Väkeä tulossa parikymmentä, lisänä karamellisipulii, coleslowta, jotain soosia (vielä vaiheessa), sämpylöitä, MUTTA mitä sanoisit/te kasslerin määrästä?? Tää väki ei nirsoile :D

  • Jonna / suolaa&amp;hunajaa
   Jonna / suolaa&hunajaa sanoo:

   Se on aina kovin vaikea kysymys. Viikonloppuna ostin kilon kassleria ja siitä söi mukavasti kuusi – jos halusit reiluja mittoja. Kolmesta-neljästä kilosta pitäisi siis riittää reilusti. Kilohinta oli jossain kahdeksan euron kieppeillä, joten kannattanee ostaa hiukan reilusti, se ei taida kaataa juhlien budjettia. Mukavia juhlia!

    • Jonna / suolaa&amp;hunajaa
     Jonna / suolaa&hunajaa sanoo:

     Pidän peukkuja, että kaikki menee nappiin ja miksi ei menisi, varmasti tulee hieno ilta – ja ruoka ei ainakaan lopu kesken ;-)

 16. Täytetty pita on oiva eväs | TS Ruoka

 17. Täytetty pita on oiva eväs | TS Ruoka

 18. Toiveuusinta: nyhtöpossu sandwich » 52 Weeks of Deliciousness

 19. tii sanoo:

  Meillä syödään huomenna nyhtöpossua. Mutta mistä löydän parhaiden sämpylöiden reseptin?

 20. Riivityn possun tapaus | Tunnelmallisia makuja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *