Pääsiäislammasta – karitsavartaat

Mausteiset karitsavartaat
Pääsiäislammas tarjottiin meillä tänä vuonna lähi-itähenkisenä. Kun maistoin ensimmäisen palan kuminan, korianterin, jeeran, kanelin ja yrttien maustamia pihvejä, oli taas helppo muistaa, miksi Välimeren itärannan keittiö on noussut ruokatrendien kärkipäähän.

karitsavartaat-suolaa-ja-hunajaa

Täydellisen aurinkoisena lauantaina kaivoimme grillin talviteloilta. Kaikki maistuu aina paremmalta grillin kautta. Erityisesti näin grillikauden alussa. Tekisi mieli sanoa alkukesästä, mutta lämmöstä huolimatta taitaa olla liian aikaista hehkutella kesää huhtikuussa. Onhan ollut pääsiäinen. Tuntuu kuin kevät olisi edennyt harppauksen yhdessä viikonlopussa. Vielä viikko sitten kuljin talvitakissa ja nyt silmut pullistelevat jo pihan syreenissä.

Söin viime vuonna maukasta karitsakebabia ravintola Gotossa Raumalla. Onnekkaammat blogikaverit olivat kokanneet samanoloisia vartaita Goton keittiötä johtavan Teemu Laurellin opissa. Kinusin reseptin, varastin siitä sumeilematta suurimman osan ja paistoin jauhelihasta pieniä pihvejä. Piti tulla vartaita, mutta unohdin liotella varrastikut etukäteen.

Lautaselle lisäksi pähkinäistä granaattiomenabulguria, labnehia, kikhernesalaattia ja luottoreseptillä tehtyjä pitaleipiä. Muut reseptit seuraavat perässä pian. Tiedä niistä ruokatrendeistä, mutta ainakin meidän keittiössä tulee Lähi-Itä olemaan luottokamaa myös tänä kesänä.

Karitsavartaat
neljälle

500 g karitsan jauhelihaa
1-2 tl kuminaa
1 1/2 tl kokonaisia mustapippureita
1-2 tl korianterin siemeniä
1 pieni punasipuli
2 tl savupaprikajauhetta
1 tl jeeraa
1/2 tl kanelia
3 valkosipulin kynttä
vajaa ruukku yrttejä (esim. minttua, lehtipersiljaa, oreganoa)
1 rkl hunajaa
1 kananmuna
suolaa
oliiviöljyä

1. Paahda kuivalla pannulla kumina, kokonaiset mustapippurit ja korianterin siemenet. Jauha morttelissa jauheeksi paahtamisen jälkeen.

2. Silppua punasipuli ja valkosipuli. Kuumenna öljyä pannulla. Lisää pannulle ensin punasipulisilppu, savupaprikajauhe ja jeera. Kuullota, kunnes sipuli on pehmeää. Lisää valkosipuli ja kuullota vielä hetki. Anna jäähtyä hetki ennen lihan joukkoon sekoittamista.

3. Sekoita jauhelihan joukkoon morttelissa jauhamasi mausteet ja vähän jäähtynyt kuullotettu sipuli. Mausta hunajalla, yrteillä ja suolalla. Sekoita lopuksi joukkoon kananmuna.

4. Muotoile pihveiksi tai pieniksi vartaiksi. Grillaa tai paista pannulla kypsiksi.

******

No wonder Middle Eastern cuisine has been skyrocketing among food trends. Already when roasting the spices in the pan for baby lamb patties, I had a house full of people oohing and aahing for the smell. Caraway, black pepper, coriander seeds, cinnamon, smoked paprika, cumin and herbs flavored our Easter lamb this year.

Parsaa paketissa – uunissa höyrytettyä parsaa

Kevät. Parsa. Varaslähtö. Hupenevista parsahyllyistä päätellen, en ollut ainoa, joka otti etunojaa kevään parsakauteen viime viikonloppuna. Jokunen puntti saattaa tehdä kauppansa myös pääsiäiseksi. Olen löytänyt täydellisen menetelmän, jolla parsa pysyy kauttaaltaan sopivan napakkana. Ei erikoisvarusteita. Pätkä narua (ei sinistä, kuten kaikki Bridget Jonesinsa aikoinaan lukeneet tietävät), pala leivinpaperia ja uuni. Siinä kaikki. 

parsaa-paketissa

Olen saattanut ostaa täydellisen katselukirjan keittokirjahyllyyni. Mielettömän kauniin, täynnä toinen toistaan kauniimpia annoksia ja houkuttelevampia raaka-aineita. Kirja väittää, että reseptit on tarkoitettu kotikeittiöihin, mutta luulenpa, että ne on pääosin tarkoitettu muihin kuin minun kotikeittiööni. Ooh, täydellistä omenabriossia. Kyllä, kahden päivän ja viiden komponentin jälkeen.

Kuvittelen hetkittäin olevani taidokas kotikokki, joka selättää monivaiheiset reseptit buddhan tyyneydellä. Tosielämässä saan aikaan kaaoksen keittiössä, kymmeniä tiskaamattomia purnukoita ja toisen mokoman hikikarpaloita otsalle. Tuskan hikeä. Olen kääntänyt hermojeni riittämättömyyden siihen muotoon, etten pidä nyhertämisestä.

Silti Daniel Hummin ja Will Guararan I love NY – ingredients and recipes on jokaisen siihen käyttämäni euron tai punnan arvoinen. Paikallisista tuottajista ja New Yorkin alueen parhaista raaka-aineista kertovassa kirjassa on monimutkaisten taideteosten välissä riittävästi reseptejä, joista olen poiminut tukun ideoita kotikäyttöön. Opin siitä helpoimman mahdollisen tavan tehdä jokseenkin täydellistä napakkaa ja maukasta parsaa. Se jo on melkein pelkästään riittävä syy kuluttaa siihen se reilu kymmenen puntaa, jonka kirjasta käytettynä maksoin.

Metodi perustuu höyryttämiseen, tarkaalleen ottaen höyryttämiseen tiiviissä paketissa. Helppo ja halpa höyryuuni syntyy leivinpaperista. Kyseessä on sama en-papillote-kypsentäminen, jolla blogissa on valmistettu aiemmin siikaa. Parsa tiukasti suljetun leivinpaperin sisään pakettiin ja uuniin. Paketin sisään muodostuva höyry kypsyttää parsan. Makua se saa timjamista, valkosipulista, sitruunasta ja nokareesta voita.

Parsaa en papillote
kahdelle

10-14 tankoa vihreää parsaa
2 sitruunaviipaletta
2 valkosipulin kynttä kuorineen
muutama oksa tuoretta timjamia
2 nokaretta voita
ripaus suolaa

lisäksi: narua (esim. paistinarua tai muuta ruoanvalmistukseen tarkoitettua narua) ja leivinpaperia

1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

2. Katkaise parsan varresta puumainen osa pois ja kuori parsa latvasta lähtien kukintojen alapuolelta.

3. Leikkaa leivinpaperista noin kolme kertaa parsanipun levyinen pala. Niputa parsa 5-7 varren nippuihin löyhästi narulla. Nosta nippu leivinpaperin päälle.

4. Aseta nipun päälle muutama oksa timjamia, valkosipulin kynsi kuorineen (riko rakenne painamalla se veitsen lappeella), sitruunaviipale ja nokare voita. Ripauta päälle hiukan suolaa.

5. Taita leivinpaperi parsanipun yli reunat vastakkain pöytää vasten. Taittele tai rullaa kaikki reunat tiukasti kiinni, jota höyry pysyy paketin sisällä.

6. Laita paketti uuniin ja paista noin 12 minuuttia. Nosta uunista ja anna tekeytyä muutama minuutti paketti edelleen suljettuna.

*****

Every year it is as difficult to wait for an asparagus season. I took the head start on the spring crop and jumped to the gun last weekend with a first bunch. It has flown a long way, but I decided not to mind. 

 I love NY – ingredients ja recipes by Daniel Humm and Will Guarara has turned out to be an endless source of inspiration. Thanks to the book I wrapped asparagus in the baking sheet and steamed them in the oven. Aspargus en papillote keeps both stems and tips perfectly al dente. 

Arpa on heitetty

Arpa on heitetty – kuulostaa jotenkin kohtalokkaammalta kuin satunnaislukugeneraattori arpoi voittajan. Totuuden nimissä voittajan valitsi arvan sijaan tietokone. Pari viikkoa sitten lupasin ilahduttaa kahta lukijoistani Ranska-henkisillä keittokirjoilla. Nyt on aika pistää paketit liikkeelle. 

sweet-life-and-my-little

Ennen virallista tulosten julistusta haluaisin kuitenkin sanoa kiitos. Kiitos kaikesta siitä selänrapsutuksesta ja kehumisesta. Mutta ehkä vielä suuremmat kiitokset siitä, että annoitte ajattelemisen aihetta useammassakin kommentissa. Vahvistitte myös omia ajatuksiani siitä, mihin suuntaan blogia haluan viedä. Oli hienoa kuulla, että tekstini herättävät ajatuksia ja tuottavat iloa. Tässä kahden vuoden aikana olen huomannut, että juuri kirjoittaminen taitaa olla se, mistä tässä jutussa eniten nautin.

voittaja my little

Kukin sai yhden arvan riippumatta kommenttien lukumäärästä, poistin omat kommenttini ja annoin satunnaisnumerogeneraattorin laulaa. Ja kas Rachel Khoon My Little French Kitchen -kirjan päätyy epäonnen numerolla kommentoineelle onnentytölle. Sofia, paketti lähtee kohti keittiötäsi. Toivottavasti kirjasta löytyy oikein monta hienoa kasvisohjetta.

 

voittaja david

Toisen kirjan lupasin alunperin lähettää päräyttävimmälle kommentille. Totesin tehtävän mahdottomaksi. Valtavan hienoja kommentteja kaikki. Siksi päädyinkin siihen, että koska yksi postauksen tavoitteista oli rohkaista uusia kommentoijia, toinen kirja arvotaan kaikkien uusien kommentoijien kesken. Pahoittelut vanhojen tuttujen diskrimoinnista. Pariisilaistunnelmat matkaavat Katille. Nyt kannattaa pistää matkaa varaukseen, matkakuume on nimittäin väistämätön.

 

Tarkailkaa sähköpostianne, laitan osoitetiedustelua tulemaan ja toivottavasti paketit alkuviikosta liikkeelle. Kiitokset vielä kaikille kommentoineille ja onnittelut voittajille. Lohdutuspalkintona lupaan opettaa Annalle sen hiirenhännän, jonka ohjetta kaipailit…

Kolme puuromakua – Omena

Omenakaurapuuro kaneliomenoilla ja karamellikastikkeella,
omena-kanelituorepuuro ja
Elovena Hetki: Omena+kaneli

kolme-makua---omena

Puurosta on tullut trendiruokaa. Terveystietoiset tekevät tuorepuuroja ja hauduttelevat sekä perinteisiä että gluteenittomia puuroja monenlaisista suurimoista, hiutaleista ja jyvistä.

kaurahiutaleetomenapuuro-raaka-aineet

Kööpenhaminassa on jo pari vuotta ollut ravintola, Grød, jossa tarjolla on pelkkää puuroa. Hiukan laajasti katsoen. He nimittäin laskevat myös esimerkiksi risoton, dalin ja congeen puuroksi. Mutta on siellä tarjolla myös ihan sitä perinteistä kaurapuuroa. Usein aika mielenkiintoisesti maustettuna. Kuukausittain vaihtuvalla ruokalistalla on sesongin makuja. Helmikuussa puurolautasille oli päätynyt mm. sitrushedelmiä, maaliskuussa riisipuuroa maustoi ruusuvesi ja tuore mango. Hesarin mukaan paikka on kuuluisa mm. karamellikastikkeestaan, dulce lechestä, jota keitellään paikan päällä kunnon kattllallinen päivittäin. Se säilyy listalla ympäri vuoden.

Valitsin toisen puuromaun huomattavasti sitrushedelmiä perinteisemmästä makumaailmasta. Halusin ehdottomasti mukaan omenan. Se sopii täydellisesti puuroon kuin puuroon. Klassikko, joka kuulostaa paljon eksoottisia hedelmiä tylsemmältä, mutta joskus vanhassa on vara parempi. Omena, kaura ja kaneli on ikiklassikko syystä.

omenapuuro-karamellikastike

Grødin karamellikastikkeen inspiroimana hauduttelin viikonloppuna Elovenan isoista kaurahiutaleista omenakaurapuuron, jonka söin kaneliomenoiden ja valmiin suolakaramellikastikkeen kera. Aamuvirkut voivat keittää karamellikastikkeen myös itse, mutta itse tarjosin purkkiversiota. Isot kaurahiutaleet vaativat tavallisia pidemmän keittoajan, mutta pidän niistä keitetyn puuron rakenteesta. Sitäpaitsi äidin oppien mukaan kaikki paranee hauduttamalla.

Omenapuuro on maukasta myös ihan sellaisenaan. Jos laiskottaa tai et ole niin makeanystävä, jätä pois kaneliomenat ja karamellikastike.

omenapuuro-karamellikastike-2

Omenakaurapuuro
kolmelle

7 dl maitoa/vettä
2 dl Elovena isoja kaurahiutaleita
2 omenaa
(1/2 vaniljatanko)
suolaa

1. Raasta omenat.

2. Kuumenna neste kiehuvaksi. Lisää hiutaleet ja omenaraaste (ja halutessasi puolikas vaniljatanko halkaistuna). Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta sen jälkeen matalalla lämmöllä noin 25 minuuttia tai kunnes puuro on kypsää. Lisää nestettä tarvittaessa.

3. Mausta suolalla, poista vaniljatanko.

4. Tarjoa kaneliomenoiden ja suolakaramellikastikkeen kera tai ihan sellaisenaan.

Kaneliomenat

1 omena
kanelia
vaniljasokeria
nokare voita

1. Leikkaa omena mandoliinilla ohuiksi siivuiksi tai paloittele pieniksi kuutioiksi.

2. Sulata pieni nokare voita pannulla. Ripottele omenoiden päälle kanelia ja vaniljasokeria. Nosta omenasiivut pannulle ja paista alhaisella lämmöllä muutama minuutti molemminpuolin tai kunnes ne ovat pehmenneet.

 

omenatuorepuuro-annoskuva

Kylmä puuro kuulostaa epäilyttävältä, mutta arkihyvästä kehittyi puolivahingossa uusi suosikkini. Sen salaisuus on tuorepuristettu omenamehu. Yleensä ensimmäinen adjektiivi, joka tulee puurosta mieleen, ei ole raikas, mutta tämä on juuri sellaista ja kaupan päälle vielä ihanan omenaista ja jogurtin ansiosta sopivasti hapanta. Olen tehnyt tätä jo todella monta kertaa. Aamu-unisille sopiva puuro sekoitetaan jääkaappiin turpoamaan edellisenä iltana ja aamulla tarvitsee enää kaivaa lusikka esille ja vedellä vitamiinit ja kuidut vatsaan. Onnistuu vaikka puoliunessa.

Tuorepuuro
yhdelle

1 dl Elovena-kaurahiutaleita
1 1/2 dl tuorepuristettua omenamehua
1 omena raastettuna
1 dl maustamatonta jogurttia
ripaus kanelia
5 mantelia rouhittuna

1. Raasta omena ja rouhi mantelit.

2. Sekoita kaikki ainekset, keitä tuorekelmulla ja nosta jääkaappiin turpoamaan yön yli.

Elovena-Hetki-kaneli-omena

Puuron ystäville lähdössä taas Elovena luomu -puuropaketteja, joista yksi täydentyy Elovena-mukilla. Arvon kolme pakettia ja minua kiinnostaisi kuulla, joko olet testannut tuorepuuroa? Mistä mauista oma suosikkisi koostuu vai onko sitten kunnon haudutetussa puurossa vara parempi? Olet arvonnassa, kun kommentoit 15.4. mennessä.

EDIT: Arvonta suoritettu. Random.org arpoi voittajiksi Marin, Heidin ja Eilan. Tarkailkaa postianne.

blogiyhteistyö

Yhteistyössä Elovenan kanssa

Täysin hallussa – nachopaistos

Nachoja mustapapu-jauhelihapaistoksella, paahdetulla tomaattisalsalla ja juustokastikkeella

nachoplate

Minileivos. Täydellinen ajankuva. Nyt on viimeiset ajat syödä kunnon pulla. Jatkossa niitä saa vain minikokoisina. Se on katsos täydellistä elämänhallintaa ja itsekuria. Herkutella saa, mutta vain hallitusti. Makeaa, mutta ei mahan täydeltä.

Macaronsin suosion yhdeksi syyksi arvioidaan sen kokoa. Se on pieni. Ei tule liikaa kaloreita. Minirunebergit olivat tämän vuoden menestys kahviloissa, joissa niitä tarjottiin. Useampikin pääkaupunkiseudun suurimmista kahviloista aikoo päivittää valikoimansa pienempään kokoon. Vähemmän on enemmän. Suorittajien sukupolvi suorittaa itsekuria kahvilassakin. Varmaan juuri ennen maratonia.

Mihin täydellisen hallitussa elämässä mahtuu ilonpito? Muu hyvä mieli kuin urheilusta saatava endorfiiniruiske. Satunnainen hyvän ruoan ylensyönti, silloin tällöin ehkä pari lasia iloisen hiprakan puolelle, annos todella huonoja juttuja hyvässä seurassa. Milloin ihanteellisesta elämästä tuli täydellisen hallittua joka hetki?

Perinteinen nachopaistos on mahdollisimman kaukana maksimaalista hapenottokykyä ja ruoan terveysvaikutuksia metsästävän aikamme kuvasta. Pahimpana rikkeenä kaikista se on vieläpä täysin epäautenttista. Aitona meksikolaisena se ehkä onnistuisi olemaan trendikäs epäterveysvaikuksistaan huolimatta.

Se on kuitenkin juuri sellainen ruoka, jota jokainen tarvitsee satunnaisesti. Tuhtia ruokaa täynnä makuja, jonka äärellä on kauhean vaikeaa välttää pientä ylensyöntiä. Jos nyt vielä yhden lastun ottaisin. Täydellistä seurusteluruokaa hyvässä seurassa. Ei tosin sovi pönöttäjille eikä tiukoille terveellisen elämän tavoittelijoille. Sen jälkeen ei suunnata lenkille, vaan pötkähdetään sohvalle. Mitä täydellistä itsekurin puutetta ja siksi satunnaisesti niin ihanaa.

Jokaisella on tästä kotikeittiöiden klassikosta oma versionsa. Minun perustuu kahteen asiaan: Uunissa annoksesta ei käy kuin nachot lämmityksen verran ja kaikki annoksen osaset on tehty alusta alkaen hyvistä, tuoreista raaka-aineista. Jos käytät tavallisesti valmiskamaa, kannattaa kokeilla, onko ero vaivan arvoinen. Minusta on. Hiukan tunkkaisesta ja tuhdista setistä kuoriutuu yllättävän raikas kokonaisuus.

Uunissa paistaminen vie mielestäni annoksesta kaiken rapeuden ja suutuntuman, kun nachot pehmenevät kastikkeiden alla. Sen takia lämmitän vain maissilastut nopeasti lämpimiksi – paitsi jos uppopaistan ne juuri ennen tarjoilua. Nostelen ne laakealle tarjoiluastialle ja asettelen soosit päälle. Tujakan paahdetun tomaattisalsan, jauheliha-papupaistoksen lämpimänä suoraan pannulta ja juustokastikkeen juuri keitettynä. Koko komeuden päälle vielä hiukan punasipulia ja tuoretta korianteria ja rinnalle hyvää guacamolea.

Tee itse myös nachot, guacamole ja paahdettu tomaattisalsa. Paahtaminen pelastaa talviset tomaatit ja pumppaa ne täyteen makua.

Annoksesta tulee kahdelle överit ja neljälle vajarit.

Jauheliha-mustapapupaistos

200 g jauhelihaa (mielellään nauta-sikaa, jossa on hiukan rasvaa
1 pieni sipuli
1 valkosipulin kynsi
loraus rypsiöljyä
1 tomaatti
vajaa 1 tl savupaprikaa
vajaa 1 tl kuivattuja chilihiutaleita
vajaa 1 tl oreganoa
1-1 1/2 dl mustapapuja
suolaa
mustapippuria
noin 1 dl vettä

1. Silppua sipuli ja valkosipuli. Kuutioi tomaatti.

2. Kuumenna tilkka öljyä paistinpannulla. Kuullota sipulisilppua ja valkosipulia hetki, kunnes ne pehmenevät. Lisää jauheliha ja ruskista se kevyesti.

3. Lisää tomaatti, mausteet ja puolet vedestä. Hauduta noin kymmenen minuuttia. Lisää vettä tarvittaessa, ettei kastike kuivu. Tarkista lopuksi mausteet ja lisää tarvittaessa makusi mukaan.

Juustokastike
voit valmistaa kastikkeen myös oikeasta cheddarista, mutta varmista, että se on sulavaa laatua. Olen todennut, että varminta tavaraa on cheddarsulatejuusto. Valmista kastike juuri ennen tarjoamista.

1 1/2 dl maitoa
200 g cheddarsulatejuustoa
ripaus savupaprikaa

1. Kiehauta maito.

2. Lisää maidon joukkoon cheddarsulatejuustoviipaleet koko ajan sekoittaen. Keitä kastiketta, kunnes juusto on sulanut. Ripauta lopuksi kastikkeen sekaan hiukan savupaprikaa.