Apua sen oikean maton valintaan

Mielestäni mattojen ja verhojen valinnat ovat ehkä haastavimpia kodin sisustuksessa. Valikoimaa on runsaasti, hinta- ja laatuerot ovat suuria ja monissa tapauksissa vain sovittamalla tietää, onko jokin valinta hitti vai floppi. Suomalaisten kotien helmasynti lienee liian pienet matot, yleensä jos joutuu pohtimaan kahden koon välillä, kannattaa valita se suurempi. Mutta entäs se väri? Sävyjä on maailma pullollaan ja olohuoneen maton pitäisi tulla väriensä puolesta toimeen ainakin seinien ja lattian, sohvan sekä verhojen kanssa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kerroin teille, että olohuoneemme on tällä hetkellä ilman mattoa. Uuden maton hankinta on ajankohtainen, mutta edessä ovat ne peruskysymykset:

– mikä on budjetti eli paljonko olen valmis mattoon panostamaan?
– mikä väri on se oikea ja tarpeeksi ajaton?
– mikä materiaali toimii lapsi- ja koiraperheessä?
– mikä on sopiva eli tarpeeksi suuri koko tilaan?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Yksi tämän hetken suosituimmista matoista lienee Linie Designin Asko Mixed matto. Se on saavuttanyt myös jonkinlaisen blogimattoaseman, sillä sellainen löytyy todella monen sisustusbloggaajan kotoa. Kaikki kenen kanssa olen kyseisestä matosta keskustellut, ovat kehuneet sen laatua, kauneutta ja käytettävyyttä. Hitti ei synny vahingossa, vaan sen toteutumiseen vaadikaan kolmen edellytyksen täyttyminen: hinta, laatu ja design pitää olla kohdallaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Minäkin voisin meille kyseistä mattoa harkita, mutta jotenkin sitä vähän haluaisin vältellä ostamasta sellaisia tuotteita, joita on jo tosi monella. Okei tiedän, että meiltä löytyy ne Hay Trayt ja String-hyllyt, mutta uusissa hankinnoissa haluaisin mielelläni etsiä vähän erilaisia vaihtoehtoja kuin se ilmeisin. Ehkäpä ymmärrätte mitä haen takaa? Linie Designin matoissa on niin monta hyvää puolta, että en malta kuitenkaan olla pohtimatta sitä vaihtoehtona. Tuo yleisin eli mustavalkoinen mixed on poissuljettu, mutta samalta valmistajalta löytyy monta kaunista muutakin versiota. Käännyin taas, niin kuin monta muutakin kertaa sisustuspulmieni kanssa, Sisustuksen Koodin Annen puoleen. Tässä Linie Designin Asko-sarjassa on kymmenen eri sävyä ja minua polttelee malli nimeltä ”white”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Anne kertoi, että monet sisustajat haaveilevat puhtaanvalkoisesta matosta, mutta hän suosittelee mielellään hieman murrettua luonnonsävyä, joka tuo pehmeyttä ja aitoutta sisustukseen. Villamatot ovat tuskin koskaan puhtaanvalkoisia, ei myöskään tämä ”white”.  Vaikka meillä on kodin yleisilme on aika vaalea, ei kodissamme ole yhtään valkoista seinää. Näin ollen ihan vitivalkoinen voi näytää helposti todella kovalta. Anne teki pohdintojeni avukseni muutaman kollaasin (kiitos, että saan käyttää näitä myös postauksessa!), kuvissa on laitettu maton testipalat vaalean lattian ja tumman sohvan kaveriksi. Tuossa kuvassa ylhäällä näkyy vasemmalla alhalla Asko mixed ja sen päällä haaveilemani Asko white. Oikean kulman mustalla kantattu matto on Asko Black.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Varsinkin suuret matot ovat usein arvokkaita ostoksia ja tässä elämäntilanteessa haluan etsiä vaihtoehtoja edullisimmista hintakategorioista. Näissä Linie Designin matoissa on hinta-laatusuhde kohdallaan. Materiaali ei ole ihan puhdasta villaa, vaan mukana on 10 % puuvillaa.  Anne kertoi, että näiden mattojen valtteja ovat puhdistettavuus ja paikallaan pysyminen (jokainen tietää miten ärsyttävää on matot, jotka ovat koko ajan rullalla!). Lisäksi matossa on villan luonnollinen puhdistusominaisuus, eli villa on itsessään niin rasvainen luonnonkuitu, että se hylkii likaa sellaisenaan.  Ah, voin vain kuvitella, että tämä helppohoitoisuus on niin meidän juttumme tässä pikkulapsi- ja koira arjessa!

matto-1

Minä pistän oman mattotilauksen vetämään Sisustuksen koodiin, sillä nämä Linie Designin matot ovat ystävänpäivään saakka -20 % alennuksessa. Isolle 200 x 300 cm villamatolle jää hintaa 299 e. Matot ovat tilaustavaraa ja niitä saa jonkin aikaa odotella, mutta minusta on ihan virkistävää olla hetkisen ilman olohuoneen mattoa. Jos samaan tyyliin ihmetyttää, että mikä sävy tai koko voisi olla teidän teille se oikea, niin nappaa vaikka kuva huoneesta ja lähetä se Annelle Koodiin. Ammattilainen näkee tilan eri silmin ja osaa suositella sopivaa valintaa. Säästää aikaa, rahaa ja hermoja ;)

Mitäpä luulette, teinkö oikean valinnan? 

Ps. Tämä ei ole kaupallinen kampanja, eikä maksettu mainos. Tiedän, että moni muukin miettii tätä sävydilemmaa, joten toivottavasti tästä on apua pähkäilyihin :)

36 kommenttia kirjoitukseen ”Apua sen oikean maton valintaan

 1. noora sanoo:

  Sattuipas sopivaan hetkeen tämä postaus! Juuri samat pohdinnat menossa. Meillä on valkoinen nahkasohva, valkoiset kalusteet puunvärisillä jaloilla, vaalea lattia ja harmaat seinät. Olen ajatellut, että asko mixed olisi sopiva. Koko vain mietyttää vielä…

 2. Iso Mixed on ollut olohuoneemme lattialla muutaman vuoden ja laatuun ei voi olla kuin tyytyväinen, tykkään edelleen kovasti! Olohuonetilasta löytyy ruokapöydän alta myös whiteä vastaava villamatto, johon siihenkin olen ollut erittäin tyytyväinen. Villa on mahtava materiaali ja valkoinen villamatto on edelleen valkoinen, vaikka tosiaan ruokapöydän alla on!

  • Kerttu / Modernisti Kodikas
   Kerttu / Modernisti Kodikas sanoo:

   En ole kuullut muuta kuin hyvää tuosta matosta! Ja kauniskin se on! Hieoa kuulla, että villamatto on pysynyt valkoisena jopa ruokapöydän alla, antaa meillekin toivoa :D

 3. Auroora sanoo:

  Totta turinoit, Kerttu! Ja voi vitsi, että oliki kiva lukea välillä postausta, jossa suositellaan jotakin ilman kaupallista yhteistyötä! :) Ihanaa viikonloppua!

 4. Poletti sanoo:

  Tämä ei ole mattoasiaa, mutta kerrotko minkä kokoinen on teidän sohvapöytänne ja sohvanne? Minulla on suuri sohvapöytäongelma ja yritän etsiä sopivan kokoista pöytää suhteessa sohvaan.

   • Kerttu / Modernisti Kodikas
    Kerttu / Modernisti Kodikas sanoo:

    Hei!

    Tässä mittoja: Sohvan leveys 256 cm, syvyys: 95 cm, korkeus 77 cm, istuinsyvyys 55 cm. Sohvapöytä on Koko 75×75 cm. Korkeus 48 cm

    • Poletti sanoo:

     Kiitos paljon! Tuo alimmainen kuva vain oli kertakaikkisen hyvä hahmottamaan mittoja, joten oli pakko käyttää tilaisuus hyväksi. :-)

     Kenen valmistajan tuo sohvapöytä muuten on?

     Kiitos vielä kertaalleen! :-)

 5. Raili sanoo:

  Hei Kerttu
  Asko matto on aivan ihana. Luulen, että olet tehnyt oikean valinnan. Haittaako tuo, että moni muukin on sen valinnut. Laatu ja hinta ovat kohdallaan. Ja hienoa palvelua olet saanut Koodista.

  Viikonlopputerkuin!

 6. Terhi sanoo:

  Kovasti pohdin samaa mattoa, mutta tilaus Sisustuksen Koodista jäi tekemättä kun postituskulut olivat mielestäni melkoiset ja matolla ei ole palautusoikeutta.
  Haluan aina ostaa tavarat palautusoikeudelle, koska näinkin iso hankinta vaatii mielestäni ns. sovituksen.

   • Anne Malia sanoo:

    Minäkin voin vastailla. Eli me emme ole nettikauppa vaan kivijalkamyymälä. Näin ollen meillä ei ole vastaavanlaisia rahtisopimuksia kuin nettikaupoilla, jotka postittavat jokaisen tilauksensa, meiltähän yleensä asiakas itse noutaa tuotteen. Näin ollen emme pysty tarjoamaan ihan yhtä edullista hintaa toimitukselle. Näiden mattojen rahdin veloittaa matkahuolto ja rahti maksetaan mattoa noudettaessa matkahuollolle. Rahdin hinnan he veloittavat sekä paketin painon, että asiakkaan osoitteen mukaan. Eli luonnollisesti pidempi rahtimatka on hitusen kalliimpi. Käytännössä nuo rahdit ovat yhdeltä matolta olleet 27-40 euroa, riippuen tosiaan kuinka pitkän matkan matto kulkee asiakkaalle.

    Kommentoin vielä palautusoikeuteen. Meille voi palauttaa tuotteen jonka on ostanut meidän myymälästämme/varastostamme. Mutta sellainen tuote, joka tilataan merkkitilauksena asiakasta varten (kuten vaikkapa matto Tanskasta), ei sisällä palautusoikeutta. Sama koskee myös vaikkapa asiakkaan tilaamaa sohvaa joka hänelle tehdään tilauksesta. Tämä lienee aika ymmärretäävää kuitenkin.

    • Kerttu / Modernisti Kodikas
     Kerttu / Modernisti Kodikas sanoo:

     Kiitos Anne kun vastailit :)

     Nykyään kun nettikaupat ovat niin yleisiä, niin kuluttajan voi olla vaikeaa hahmottaa millainen rasite palautusrumba on pienille yrityksille. Esim. vaatebisneksessä on arvioitu, että 20-40 % ostoksista palautetaan ja pienelle yritykselle tämä tarkoittaa paitsi ylimääräistä työtä, kuluja ja myös vaikeuksia varaston hallinnan kanssa.

     Maton kokoa voi hahmottaa vaikka teippaamalla maalarinteipit lattiaan ja arvioimalla, olisiko koko sopiva. Sitä mitä ei kasvottomista verkkokaupoista ei saa on on yksilöllinen palvelu, voit todella lähettää asiantuntevalle kauppiaalle kuvan huoneestasi ja hän voi antaa oman suosittelunsa sopivasta tuotteesta :)

 7. Laura sanoo:

  Mikähän väri tuo toiseksi viimeisen kuvan ylärivin toinen vasemmalta näytepala on? Tuo harmaa? Meillä just laitettiin olkkarin matto pois kun oli niin ikilikainen ja seuraava ois hakussa. Meidän lapsiperheessä ei kyllä toimi valkoinen, ei villaisena saati muunakaan materiaalina, vaan ovat kamalan näköiset. Eikös Ikean Stockholm randkin ole villamatto ja kyllä niissä valkoisissa silti lika näkyy :/

 8. Tiina sanoo:

  Kiitos Kerttu tästä postauksesta!
  Valkoinen matto lähti tänään tilaukseen, tosin tilasin omani Seitashopista kun sielläkin oli vastaavanlainen kampanja :). Jännityksellä odotetaan mattoa pitkän pohdinnan jälkeen!

 9. anniweedi sanoo:

  Kiitos erittäin ajankohtaisesta postauksesta, kiva nähdä nuo värivertailut :)! Laitoin tänään päivällä myös tilauksen menemään kyseisestä matosta, jota innolla odotan:)! Meilläkin ollaan oltu ilman olohuoneen mattoa tammikuun alusta, jolloin kyllästyin nuhjaantuneeseen valkoiseen nukkamattoon, ja se poistui meiltä. Eikä uuden maton löytäminen olekaan ollut niin yksinkertaista! Joten arvonnasta voittamani lahjakortti tuli siis hyvään saumaan;)! Kiitos vielä:)

  • Kerttu / Modernisti Kodikas
   Kerttu / Modernisti Kodikas sanoo:

   Hei, ihan mahtavaa että lahjakortti pääsi noin hyvää käyttöön! Nyt vain odotellaan, milloin matot saapuvat. Jes!

 10. Anne sanoo:

  Ihania nuo matot, itsekin mietin uutta mattoa kotiini. Mutta haluaisin tietää, mikä maalisävyn nro pojan huoneen seinässä on? Onko vaaleanharmaa, vai mikä? Remontti alkamassa ja sävy oli ihana😊

 11. Mä en ole varmaan vielä 9.30 hereill, kun en tajunnut ajatella koko maksullisuus juttua.
  Suosittua sisustusblogia ei pidetä vaihtamalla pöytäliina vanhan ja ikivanhan välillä , mhö suosittuun blogiin tulee yhteistyötarjouksia päivittäin.
  Tiedän että sulla pääkopassa toimii sen verran et tiedät mistä kirjoitat.
  Se paljonko tienaat mistäkin ei kuulu minulle tippaakaan, niin kuin ei muutkaan toisten raha-asiat.
  Tää mattojen koko, voi jee !
  Näin pitkästä aikaa räikeän tapauksen ennen joulua. Kynnysmatto oli keskellä olohuonetta.

  • Kerttu / Modernisti Kodikas
   Kerttu / Modernisti Kodikas sanoo:

   Heh, ymmärrän! Kaupalliset yhteistyöpostaukset ovat niitä, jotka alkavat sanoilla ”kaupallinen yhteistyö yrityksen X kanssa”. Silloin yritys on tilannut postauksen blogiini ja sen omalla tavallani toteutan ja saan siitä korvauksen. Mutta sitten kun omasta ilostani suosittelen jotain yksittäistä tuotetta (tässä tapauksessa Linie Designin mattoa) ja sisustusvinkkejä antamassa asiantuntijana on kivijalkamyymälän yrittäjä, halusin vielä alleviivata että suosittelen näitä tahoja ilman kaupallista yhteistyökytkyä. Ehkä vähän monimutkaista ja kuten sanoit, jos juttu on hyvä ja mielenkiintoinen, ei sillä pitäisi olla edes väliä onko se toteutettu kaupallisessa yhteistyössä vai ei :)

 12. Linien matot ovat niin ihania! Hinta-laatusuhde on todellakin kohdallaan. :)

  Minäkin haaveilen taas uudesta olkkarin matosta. Se tummanruskea menee saunatupaan ja kieltämättä tympii kun niin paljon näkee sitä Asko mixed -mattoa, joka meillä on. Joku toinen väri siitä olisi sekin jo erikoisempi valinta. ;) Minä haaveilen sellaisesta hillityn kuviollisesta Linie Designin matosta (en nyt muista sen nimeä)… :)

  • Kerttu / Modernisti Kodikas
   Kerttu / Modernisti Kodikas sanoo:

   Ystäväni oli ennen joulua tilannut Asko mixed maton ja kun asiasta eilen keskustelimme, niin hän naurahti, että saattoi hyvin tilata mixedin kun ei ole bloggaaja ja sen yleisyys ei haittaa :) Liniellä oli kyllä monta kaunista mallia, mutta raidallisen Woodnotesin jälkeen halusin jonkun ihan simppelin. Ja onneksi voimme vaihdella mattoa elokuvahuoneen kanssa, niin molempiin huoneisiin saa vaihtelua!

 13. Kaisa sanoo:

  …Ei tällaisia postauksia jatkossa, kiitos 😉 Olohuoneen mattoasia ollut ”levällään” ja nyt lähti matto tilaukseen. Katselin jo ko. mattoja viikolla, silloin ajattelin että ei nyt, mutta sinä käänsit pääni suosituksellasi 😀 Kiitos kivasta blogista, mukavaa kevään odotusta teidän perheelle!

 14. Meilläkin on olohuoneessa Linie Designin matto, tosin ei tuo Asko vaan Sirius. Tämä on täyttä villaa, painavampi ja pehmeämpi kuin tuo Asko, ehkä myös sävyltään vähän valkoisempi. Matto on nyt ollut 3 vuotta ja laatu on ollut erinomainen. Käännettävää mattoa ei ole tarvinnut vielä edes pestä, villa kun puhdistaa itse itseään. Sävy ei ole matossa tasainen, joten siksikin siihen hukkuu mahdolliset tahrat hyvin. Ostimme tämän aikanaan muistaakseni Askon alesta. Toki heilläkin oli näistä vain mallipalat, eli mattoa ei ollut mahdollista sitten tilauspäätöksen jälkeen enää palauttaa. Vähän jännitti silloin, onko sopiva, mutta en voisi enempää olla tyytyväinen!

 15. SannaT. sanoo:

  Hei! Meillä on nyt ollu vuoden asko mixed-matto, alkuun siitä lähti vähän villanöyhtää vaan ei enään. Helppohoitoinen ja kiva juurikin tuon mustavalkoisuuden takia, lika ei näy. Ison lapsiperheen kovassa käytössä meillä mutta kestää! Tykkään :)

 16. Utelias sanoo:

  Hei! Kuulisin mielelläni kokemuksia koirakodista. Jääkö mattoon kiinni helposti koirankarvat ja minkälainen matto on imuroida? Lähteekö pöly ja karvat helposti?

  • Kerttu / Modernisti Kodikas
   Kerttu / Modernisti Kodikas sanoo:

   Hei! Tähän mennessä matto on ollut oikein helppo! Koirankarvat ei näy ja imurointi onnistuu. Uudesta matosta lähtee vähän villanukkaa, mutta ei mitenkään häiritsevästi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *