Miniruuneberit

P1217853b

Runebergin tortut ovat suosikkejani. Ne voittavat mennen tullen laskiaispullat, jos valitsemaan täytyy ryhtyä. Tänä vuonna kaupoissa on näkynyt näitä söpöjä minileivoksia. Loistava keksintö! Perinteisenkokoiset runebergit kun tuppaavat olemaan niin tuhteja, ettei aina meinaa yhtä normaalikokoista leivosta jaksaa kerralla lusikoidakaan.

Kävin muutama viikko sitten Porvoossa Runebergin kotimuseossa. Hipelöin siellä torttumuotteja, mutta en sitten kuitenkaan raaskinut niitä ostaa. Siinä oli muuten mukava museo! Kiinnosti jo pelkän sisustuksenkin tähden. Talon tunnelma oli kodikkaan kylttyrelli. Suuren salin valtavaksi rehahtaneet huonekasvit olivat kuulemma pistokkaita talon alkuperäisistä kasveista.

Mukavaa viikonloppua ja Runebergin päivää!

IMG_7362bIMG_7359bIMG_7356b

Korkeussäädettävää työpöytää metsästämässä

Graafisen suunnittelijan työn välittömiä seurauksia ovat yleensä toistuvat niska- ja selkäkivut. Aivan kuten kenen tahansa muun istumatyöläisen. Istuminenhan tappaa, niin sitä toitotetaan. Säädettäviä työpöytiä on toki saatavilla, mutta aika vähän löytyy oikeasti tyylikkäitä, katseen kestäviä pöytiä. Siis omasta mielestäni. Meilläkin minun työpöytäni saattaa tulevaisuudessa nököttää olohuoneessa ja siellä nyt en ainakaan minkälaista rumilusta tahansa yksinkertaisesti suostu katselemaan.

Sähköpöytien jalat ovat usein kömpelöt ja virastomaiset. En tiedä mistä johtuu, että perinteiset t-jalat vain tökkivät. Jotenkin ihan siedettävä esimerkki t-jalkaisesta korkeussäädettävästä pöydästä on kuitenkin Ikean kammella säädettävä Skarsta. String Works -pöydässä sen sijaan on ihan uutta ajattelua, joka näkyy monessa hienossa yksityiskohdassa. Kirjoitin kyseisestä pöydästä aika pitkästi jutussa String Works viime keväänä. Ja kyllä tuo pöytä on jäänyt mieleen siitä asti pyörimään. Hinta on kuitenkin ollut vähän hirvittävä. Nyt huomasin, että Finnish Design Shop myy valkokantista versiota alehintaan: 1831 €. Se ei ole enää niiiin paha… Tyylikäs jalkasysteemi on myös JENSENplus K2-pöydässä, jota Modeo myy. Rakenteen kehutaan olevan markkinoiden tukevimpia. Jalkojen ansiosta pöytä vaikuttaa ilahduttavan keveältä. Neljäntenä kollaasissa on postauksessa Open Desk – ladattavat design-huonekalut esittelemäni Opendesk-sivuston Standing Desk. Se ei toimi kammella eikä sähköllä. Pöytälevy täytyy ihan käsin siirtää yhteen kolmesta mahdollisesta asennosta. Tulee hauskalla tavalla pulpetti mieleen. Sivustolta saa ladattua pöydän kaavat ja ohjeet, joten pöydän hinta muodostuu materiaaleista ja palkkaamasi puusepän työn hinnasta (ellet nikkaroi ihan itse!).

Onko teillä vinkata lisää kauniita korkeussäädettäviä työpöytiä?

korkeussaadettavat_tyopoydat

String Works, Finnish Design Shop
Skarsta, Ikea
JENSENplus K2 -pöytä, Modeo
Standing Desk, Open Desk

PS. Pelkästään seisominen ei tietenkään tee autuaaksi vaan tärkeintä kai olisi vaihtaa asentoa päivän aikana aina mahdollisuuksien mukaan. Välillä kävellä, venytellä ja olla vaakatasossakin. Viimeisestä tuli mieleen Mairen juttu somepoterostaan. Käykää lukemassa!

Open desk – ladattavat design-huonekalut

Köröttäessäni kaupungilta bussilla kotiin sattuu silmiin aina Kampissa sijaitseva yritys nimeltä Arrogant Design. Epämiellyttävä nimi jo itsessään on pistänyt miettimään, mistä oikein on kyse. Googlasin tässä juuri yrityksen ja selvisi, että se valmistaa kopioita design-klassikoista. Esimerkiksi ”Pallotuoli”, ”Tolix-tuoli” ja ”Y-tuoli” lähtevät ostajan matkaan murto-osalla aidon tuotteen hinnasta. Y-tuolin yhteydessä muun muassa lukee ”Hans J. Wegnerin inspiroima laadukas ja näyttävä tuoli”. Ilmeisesti inspiroitua voi niinkin, että valmistaa tuotteesta täydellisen kopion. Öh? Siis onko tämä tosiaan laillista liiketoimintaa? En edes pystynyt linkittämään yritystä tähän sen arvelluttavuuden vuoksi. Googlatkaa itse. No joo, Arrogant Design ei kuitenkaan ollut tämän jutun pointti, vaan itse asiassa idea, joka on design-ajattelun toisesta äärilaidasta.

Open Desk -sivustolla muotoilijat tarjoavat nimittäin huonekalujensa kaavoja ladattavaksi ilmaiseksi Creative Commons -lisenssillä. Huonekalun voi sitten teetättää paikallisella käsityöläisellä tai valmistaa itse. Sivuston kautta on myös mahdollista löytää paikallisia puuseppiä. Sivustolla on tällä hetkellä yli 30 ladattavaa tyylikästä designia: pöytiä, tuoleja ja säilytyskalusteita. Ilmeisen keskeisenä pointtina tässä Open making -konseptissa on tuo paikallisten käsityöläisten työllistäminen. En ole törmännyt tähän konseptiin koskaan aiemmin. Oletteko te? Mitä olette mieltä? Uhka vai mahdollisuus muotoilun alalle?

OpenDesk_kotilo