Perunakakkarat

Sunnuntaina vedin heti aamusta johannekselaissukat jalkaan ja iskin marttavaihteen päälle. Leivoin elämäni ensimmäiset perunapiirakat. Ei niistä tullut niin täydellisen pyöreitä ja kukanmallisia kuin mammani piirakat aikoinaan, mutta ihan kelpo piirakat kuitenkin noin niinkuin ensiyrittämällä. Ja resepti oli ilahduttavan helppo. Seuraavan kerran kaulin taikinan ohuemmaksi ja teen hiukan pienempiä piirakoita. Täytän jatkossa piirakat myös vähän runsaammin perunasoseella, johon pitää sekoittaa mukaan hiukkasen enemmän voita ja suolaa. Joistakin puutteista huolimatta leipomani piirakat olivat kyllä superhyviä, varsinkin uunituoreina! Vähän sitkeän mutta sopivasti rapean ruiskuoren ja pehmeän samettisen perunasoseen yhdistelmä oli ihana. Rapeuden saa muuten aikaan pastamalla piirakat pellillä ilman leivinpaperia.

 P1250062b

Perunapiirakat (25 kpl)

Taikinakuori:
5 dl kylmää vettä
1 tl suolaa
1 l ruisjauhoja
1-2 dl  vehnäjauhoja

Perunatäyte:
10 perunaa
vettä, suolaa
2 dl maitoa (ehkä vähän kermaakin…)
1 rkl voita (tai vähän enemmän…)
1 muna

Voitelu:
50 g voita
1 dl vettä

Kuori ja lohko perunat ja keitä ne täysin kypsiksi. Survo kypsät perunat muusiksi ja lisää joukkoon maito ja voi. Sekoita sose tasaiseksi ja lisää jäähtyneeseen soseeseen muna. Sekoita kylmä vesi, jauhot ja suola nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Muovaa taikina tangoksi jauhotetulla leivinpöydälle. Jaa tanko 25 yhtä suureen palaan ja painele palat litteiksi kakuiksi. Kaaviloi sitten palat kerrallaan pyörylöiksi. Käytä runsaasti jauhoa. Levitä pyörylöiden keskelle perunasosetta. Jätä reunoista noin sentin verran tyhjäksi. Käännä reuna poimuille nipistäen täytteen pälle. Kypsennä 250 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Voitele kuumat piirakat sulatetun voin ja veden seoksella ja kasaa päällekkäin liinan alle pehmenemään.

P1250024bP1250041bP1250036b

Tämä taisi olla neljäs Kotilon perinnereseptipostauksista. Aiemmin olen laittanut kaalipiirakoita, mustikkakukkoa ja kaalilootaa. Ja muistaakseni jotain muutakin, mutta nyt en vain löydä sitä arkistoista. :)

Last Sunday I baked these traditional Finnish potato paisties. My grandma always baked these too. Here’s a link for the recipe in English. :)

Sitruunarisottoa ja paistettua kampelaa

Tänään oli herätyskello soimassa, vaikka onkin sunnuntai, sillä halusin ehtiä touhuamaan kaikenlaista. Ihan ensin kokoontui yhden hengen perinneruokakerhoni. Leivoimme jälleen kerran piirakoita. Näytän teille ensi viikolla, mitä piirakoita tällä kertaa syntyi. Kahdeksitoista kiiruhdin Kattilahallin kirppikselle ja sieltä sitten kotiin paistamaan kampelaa ja keittämään sitruunarisottoa. Siinäpä muuten aivan mainio yhdistelmä. Kampela itsessään kun ei tuhteja mausteita kaipaa. Pakko jakaa tuo resepti kanssanne samantien. Risottoreseptissäni ei nyt ole valkoviiniä, koska meiltä ei sitä kaapista löytynyt, mutta toki valkoviiniä voi käyttää myös osana nestettä.

P1250042b

Sitruunarisotto ja paistetut kampelafileet

  • 3 dl risottoriisiä
  • 0.5 l kasvis- tai kanalientä (käytin luomukanalientä)
  • 0.5 l vettä
  • voita kuullottamiseen
  • suolaa ja mustapippuria
  • 1 pienen sitruunan mehu
  • raastettua parmesaania
  • kampelafileitä n. 200–400 g per henkilö, nälästä riippuen…

Kiehauta kasvis- tai kanaliemi. Kuullota riisi sulatetun voin kanssa kattilassa. Paahda riisiä n. 5 min. Lisää sitruunamehu riisiin ja anna nesteen haihtua hieman. Lisää vähitellen kasvislientä välillä sekoittaen (n. 30–45 min ajan). Mausta suolalla ja mustapippurilla. Kun kaikki liemi on imeytynyt riisiin ja riisi on kypsää (voit joutua lisäämään nestettä enemmänkin) ota kattila liedeltä ja anna vetäytyä muutaman minuutin ajan. Lisää risottoon raastettua parmesaania makusi mukaan. Paista lopuksi kampelafileet voissa muutaman minuutin ajan. Kala kypsyy todella nopeasti ja hajoaa pannulle, jos sitä paista liian kauan. Rouhi päälle suolaa ja mustapippuria. Koristele annos sitruunaviipaleilla ja persiljalla.

P1250064b

Puhdikas päiväni jatkuu muun muassa sillä, että nappaan käsiini uuden Divaanin (helmikuun) ja syvennyn mm. tuohon kannessakin näkyvään juttuun turkulaisesta loft-kodista. Koti on We Love Homes -blogistien. Ihanan näköistä!


P1250061b

Lemon risotto with baked flounder for lunch today! Yummy!

Happy Habitat

Uulalaa, kyllä saa kerralla kunnon kasvojenkohotuksen tunkkainen makuusoppi tai sohvanrötkäle tällaisella Happy Habitatin viltillä tai tyynyllä. Omaan makuuni hykerryttävän rohkeat väriyhdistelmät. Neulottu 80 % kierrätyspuuvillasta ja 20 % akryylista. Sitä luulee, että on saanut tarpeekseen näistä geometrisista tekstiileistä, mutta ei sitä karvoistaan pääse. Kolmiot, puolipallot ja neliskulmiot ne vaan jaksaa kiehtoa.

HappyHabitat_Kotilo

What a facelift for an old sofa or dusty bedroom with these throws and pillows from Happy Habitat!