Sitruunarisottoa ja paistettua kampelaa

Tänään oli herätyskello soimassa, vaikka onkin sunnuntai, sillä halusin ehtiä touhuamaan kaikenlaista. Ihan ensin kokoontui yhden hengen perinneruokakerhoni. Leivoimme jälleen kerran piirakoita. Näytän teille ensi viikolla, mitä piirakoita tällä kertaa syntyi. Kahdeksitoista kiiruhdin Kattilahallin kirppikselle ja sieltä sitten kotiin paistamaan kampelaa ja keittämään sitruunarisottoa. Siinäpä muuten aivan mainio yhdistelmä. Kampela itsessään kun ei tuhteja mausteita kaipaa. Pakko jakaa tuo resepti kanssanne samantien. Risottoreseptissäni ei nyt ole valkoviiniä, koska meiltä ei sitä kaapista löytynyt, mutta toki valkoviiniä voi käyttää myös osana nestettä.

P1250042b

Sitruunarisotto ja paistetut kampelafileet

  • 3 dl risottoriisiä
  • 0.5 l kasvis- tai kanalientä (käytin luomukanalientä)
  • 0.5 l vettä
  • voita kuullottamiseen
  • suolaa ja mustapippuria
  • 1 pienen sitruunan mehu
  • raastettua parmesaania
  • kampelafileitä n. 200–400 g per henkilö, nälästä riippuen…

Kiehauta kasvis- tai kanaliemi. Kuullota riisi sulatetun voin kanssa kattilassa. Paahda riisiä n. 5 min. Lisää sitruunamehu riisiin ja anna nesteen haihtua hieman. Lisää vähitellen kasvislientä välillä sekoittaen (n. 30–45 min ajan). Mausta suolalla ja mustapippurilla. Kun kaikki liemi on imeytynyt riisiin ja riisi on kypsää (voit joutua lisäämään nestettä enemmänkin) ota kattila liedeltä ja anna vetäytyä muutaman minuutin ajan. Lisää risottoon raastettua parmesaania makusi mukaan. Paista lopuksi kampelafileet voissa muutaman minuutin ajan. Kala kypsyy todella nopeasti ja hajoaa pannulle, jos sitä paista liian kauan. Rouhi päälle suolaa ja mustapippuria. Koristele annos sitruunaviipaleilla ja persiljalla.

P1250064b

Puhdikas päiväni jatkuu muun muassa sillä, että nappaan käsiini uuden Divaanin (helmikuun) ja syvennyn mm. tuohon kannessakin näkyvään juttuun turkulaisesta loft-kodista. Koti on We Love Homes -blogistien. Ihanan näköistä!


P1250061b

Lemon risotto with baked flounder for lunch today! Yummy!

Happy Habitat

Uulalaa, kyllä saa kerralla kunnon kasvojenkohotuksen tunkkainen makuusoppi tai sohvanrötkäle tällaisella Happy Habitatin viltillä tai tyynyllä. Omaan makuuni hykerryttävän rohkeat väriyhdistelmät. Neulottu 80 % kierrätyspuuvillasta ja 20 % akryylista. Sitä luulee, että on saanut tarpeekseen näistä geometrisista tekstiileistä, mutta ei sitä karvoistaan pääse. Kolmiot, puolipallot ja neliskulmiot ne vaan jaksaa kiehtoa.

HappyHabitat_Kotilo

What a facelift for an old sofa or dusty bedroom with these throws and pillows from Happy Habitat!

Well, hello 2015, I’m ready.

P1180205b

Tammikuussa iskee aina tarve uudelle järjestykselle ja arjen organisoinnille. Ihan ensin hankitaan kattava arsenaali kalentereita. Pöydälleni on löytänyt tiensä EMMA Shopin repäisykalenteri 365 Days. Sen lisäksi otimme miekkoseni kanssa ensimmäisen kerran käyttöön ”perhekalenterin”. Sen virkaa toimittaa Helsingin kaupunginmuseon seinäkalenteri, joka esittelee entisajan Helsinkiä eri vuodenaikoina (kolmas kuva). Kyllästyimme siihen, että olimme koko ajan ulalla toistemme menemisistä. Näiden kalenterien lisäksi tilasin vielä henkilökohtaisen taskukalenterin Ordning & Redasta. Tämä taitaa olla jo neljäs vuosi, kun minulla on samanlainen nahkakantinen kalenteri käytössä. Kyseistä kalenterimallia olen hehkuttanut myös pari vuotta sitten postauksessa Kaik’ on reeras myös ensi vuonna. Parempaa en ole vielä löytänyt mistään muualta. Olisin tosin halunnut tänä vuonna jonkin muun kuin mustan, mutta kaikki kivat värit oli jo myyty loppuun.

P1180168bP1180174bseinakalenteri2015_helsinki_kotilo 

On meillä tänä vuonna toinenkin järjestykseen tähtäävä suunnitelma. Järjestystä rakastava ja siinä minua paljon lahjakkaampi poikakaverini ehdotti, että siivoaisimme joka sunnuntai yhden kämpän monista laatikoista karsien sieltä ylimääräisiä roinia kierrätykseen ja oikeille paikoilleen. Aivan mainio idea! Ja helpottaa myös muuttoa sitten kun tästä lähdetään. Epämääräisiä sälälaatikoita kun on riittämiin. Hankin työpöydälleni Granitin alesta tuollaisen puisen lootan ja piilotin sinne kaikki pöydällä lojuvat rei’ittimet, muistilappuset ja muistitikut. Jälleen yksi laatikko, mutta tuon sisältö on nyt ainakin järjestyksessä. Muistivihkot pöydällä ovat muuten nekin sieltä EMMA Shopista.

P1180208bP1180156b

Työpöydän järkkäilyintoon on muuten vaikuttanut myös postiluukusta kolahtanut Lundian uusi kuvasto, josta löytyi muun muassa tämä kiva työtila. Musta, vaalea puu ja valkoinen ne vaan yhteen sopii.

P1180161b

Uutta järjestystä kaipaisin myös kameralaukkuuni. Kuvassa on vanhasta järkkäristäni peräisin oleva 14–42 mm zoom-objektiivini, jota voi käyttää uudessa Olympus O-MD (E-M5) minijärkkärissäni sovittimen ansiosta. Rakastan minijärkkärini mukana tullutta 45 millistä objektiivia ja otankin sillä nykyään suurimman osan kuvista. Välillä tarvittaisiin kuitenkin laajempaa kuvaa ja siinä tuo 14–42 mm kyllä toimii, mutta kun kaipaisin objektiiviin vähän lisää valovoimaa… Mielellään ottaisin laadukkaamman zoom-objektiivin, mutta toisaalta myös kiinteä voisi käydä. Sellaisen voisi saada vähän edullisemmin. Vinkkejä hyvistä vaihtoehdoista, jotka sopisivat minijärkkäriini?


P1180211b

PS. Kalentereista puheenollen. Lisäsin tuohon blogin sivupalkkiin linkin julistekalenteriani koskevaan postaukseen. Julisteita on vielä jäljellä ja niitä voi siis tilata! :)

Re-organizing is always on my mind in the beginning of the year. And it always starts with new calendars. This year I have a tear-off calendar 365 days from EMMA Shop, a wall calendar with old pictures from Helsinki and the one calendar I can’t seem to live without anymore: Ordning & Reda Diary.