Sisustusideoita 60-luvun taloon

Mitt60talshus_60-luvun-keittio

Kiitos kommenteista viime postaukseen! Ajattelin jatkaa samalla teemalla tänäänkin eli 60-luvun kodeilla. Googlatessani tietoa viime postausta varten tuli vastaan ruotsalainen Mitt 60-tals hus -sisusustusblogi. Blogin kirjoittaja Cathrine asuu perheineen vuonna 1965 rakennetussa omakotitalossa, jota on remontoitu vain niukasti. Keittiökin on alkuperäinen tiikkiovineen ja siksak-kuvioisine laminaattitasoineen (”perstorpsbänkarna”). Cathrine uudistaa myös puutarhaa varovaisin ottein vanhaa esiin kaivaen ja uutta rakentaen. Tunnelmallinen sukellus kotiin, joka on 60-luvulta peräisin, mutta näyttää kuitenkin ihan tältä päivältä. Tässä siis yksi tulkinta siitä, miten 60-luvun taloa voi sisustaa. Mukavaa sunnuntaipäivää ja antoisia lukuhetkiä! Ota Google translator avuksi, jos ruotsinkieli ei tahdo avautua. :)

Mitt60talshus_60-luvun-olohuone Mitt60talshus_60-luvun-pihaMitt60talshus_60-luvun-talo

When searching for information for my last post about 60’s houses I came across with the blog Mitt 60-tals hus by Catherine. She lives in a 1965 built detached house with several original details from the 60’s. The blog serves lots of inspiration for interior freaks as well as garden enthusiasts who are interested in mid-century style. Have a marvellous Sunday!

Kuvat: Mitt 60-tals hus / Catherine (luvalla lainatut)

60-luvun talossa

P9276240b

Lapsuuteni rivitalossa ja omakotitalossa asuneena kammosin pitkään kerrostaloja. Sitten kun tuli aika muuttaa pois lapsuudenkodista, ja muutin tottakai kerrostaloon. Opin, että ei kerrostalossa asuminen niin kammottavaa olekaan. Kerrostalotkin voivat olla persoonallisia. Moni haaveilee viime vuosisadan alun kivilinnoista korkeilla huoneilla, rappukäytäväboordeilla ja pyllynleveillä ikkunalaudoilla. Sellaiset ”arvotalot” ovatkin tosi kauniita, mutta omalla vaatimattomalla tavallaan tosi kauniita voivat olla myös viime vuosisadan puolivälissä ja sen jälkeen rakennetut ”tavalliset” kerrostalot. Näiden MOMO-kotien etuna on usein toimiva, moderniin asumiseen sopiva huonejako. Sain kuukausi sitten kaverilta lahjaksi Katja Lindroosin MOMO Kodin ideakirjan, joka sisältää tietoa ja vinkkejä MOMO-kodeista. Tämä postaus syntyi sen innoittamana.

P9276249bP9276231b

Tämä talo, jossa asumme vuokralla, on rakennettu 1961. Talossa on jäänteitä 50-luvusta, mutta paljon on myös 60-lukulaista. Rakennusajan tyyli näkyy usein asunnon yksityiskohdissa kuten ikkunoissa (koko, ikkunalauta, kehykset), listoissa, kaakeleissa ja ovissa (vetimet, pielet ja materiaali, ellei uusitut). Usein muut pinnat on jo remonteissa uusittu. Ajan arkkitehtuurin yksityiskohtien bongailu on oikeastaan aika hauskaa. Kerrostalon kellaristakin saattaa löytää hauskoja yksityiskohtia kuten hienoja vanhoja venttiilejä. Tässä kämpässämme pohjaratkaisu on 60-luvulle hyvin yleinen ja äärimmäisen funktionaalinen (ks. kuva 5). Vuosikymmenelle tyypilliset suuret ikkunat ovat parasta tässä kodissa. Valoa on runsaasti. Tulkitsen, että makuuhuoneen ja olohuoneen 20 cm syvät ikkunalaudat ovat jäänne 50-luvun tyylistä. Nekin ovat ihanat. Ikkunaremppa tässä talossa on tehty, joten alkuperäisistä ikkunanvetimistä ei ole tietoakaan. En kyllä kaipaakaan vetoisia vanhoja ikkunoita.

Momokotilo_ikkunalaudatP9276261bb

60-luvun arkkitehtuurille tyypillisesti ikkunat kulkevat nauhamaisesti talon toisella puolella ja parvekkeet ovat sisäänvedettyjä. Tuo parvekkeemme kaide on mielestäni kevyt ja nätti. Usein 60-luvun parvekkeiden kaiteet ovat kokonaan umpinaisia ja aika korkeitakin, mutta tässä on tehty toisenlainen ratkaisu ja lopputulos tuo lisää valoa parvekkeen kasveille ja olohuoneeseen. Alla olevasta kuvasta voi vertailla kahden vuosikymmenen ikkunoita: vasemmalla 60-lukua, oikealla 50-lukua.

P9276237bP9276260b

Makkarin vaatekaappien vetimet ovat tällaiset. Niihin menee hermo sillä vastaraudat ovat kuluneet ja ovet eivät meinaa koskaan pysyä kiinni. Näyttää epäsiistiltä varsinkin, jos vaatekaapin sisällä ei vallitse järjestys… Siitäkin huolimatta vetimet ovat mielestäni sympaattiset. Jos remppaisin kaapit, hankkisin todennäköisesti uudet vastaavat. Nykyään niitä tehdään uudistuotantonakin.

P9276258b P9276246b

Yksi minua aina kiehtonut juttu 60-luvun ja sitä vanhemmissa kerrostaloissa ovat nuo reiät talojen ulkosivussa, jotka on tehty keittiöiden kylmäkaappeja varten. Käytännössä sisään on siis tullut suoraan reikä ulkoa, joka on jäähdyttänyt ruoka-aineksia seinän puoleisimmassa kaapissa. Tuntuu jotenkin hullulta, että nykyään lämmitämme asuntomme sähköllä ja sitten jäähdytämme asuntojen sisällä jääkaapit kylmiksi. Eikö reikiä voisi nykyäänkin jotenkin hyödyntää talvipakkasilla jääkaapin jäähdyttämisessä? Kylmäkaapit ovat toki monella käytössä alkuperäisessä tarkoituksessaan. Näin ainakin muutamalla kaverilla.

P9276254b

Palatakseni MOMO Kodin ideakirjaan halusin vielä kertoa, että kirjan kääntöpuolella on kodin työkirja -osio, jota MOMO kodin asukas voi täyttää remontoidessaan. Tästäkin syystä kirja voisi olla kiva tuparilahja 50-, 60- ja 70-luvun kerrostaloasunnon juuri ostaneille. Kirja innostaa nimittäin pohtimaan, mitä vanhaa kannattaa säilyttää ja kunnostaa ja minkälaisia ajan henkeen sopivia uudistuksia rempassa kannattaa tehdä. Helposti ja ehkä tietämättömyyttään tulee hävitettyä asunnosta kaikki alkuperäiseen arkkitehtuuriin viittaava. Tietenkin tämä on esteettinen valinta, mutta samalla kannattaa miettiä, näyttävätkö valolipat ja lasketut halogeenispottikatot 20-vuoden päästä yhtä tyylikkäiltä kuin talon arkkitehtuuriin ehkä luontevammin sopivat ratkaisut.

We live in an apartment house from the 60’s. The architecture of that age might not be considered as the most idyllic but I do find many beautiful details in houses like these too. Modest and modern. I’ve been dreaming of how to renovate our apartment (if it was our own) by reading MOMO Kodin ideakirja.

Kuubongailua

P9276270b

Herätyskello soitti aamulla 5.00. Kamera, jalusta, villapaita, pipo, vanttuut ja termari olivat valmiiksi pakattuina punaisen kuun metsästysretkeä varten. Kiivettiin Lauttasaaren vesitorninmäelle. Vesitorni oli paikoillaan (mikä oli jotenkin lohduttavaa, koska kohtahan se puretaan), mutta mitään kuuta ei onnistuttu taivaalta bongaamaan. Punainen kuu pysyi piilossaan. Onneksi meillä on kotona keittiön tauluhyllyllä ihan oma kuu, tuo Fine Little Dayn House of Rymiltä ostettu pannunalunen. Alla olevassa kuvassa se kurkkaa MOMO Kodin ideakirjan takaa. Siitä seuraavassa postauksessa! Pysykäähän kuulolla.

P9276273b

We woke up 5 AM today to get a climpse of that red moon everyone was talking about. No moon because of the clouds… Luckily we do have a moon of our own standing on the kitchen shelf. I found it at House of Rym in Stockholm (Fine Little Day).