Kevään 2015 valaisinuutuuksia

Ihan ensin: Muistattehan, että Blogilista lakkaa olemasta näillä näppäimillä? Jos olet seurannut Kotiloa Blogilistalla, valitsepa nyt itsellesi mieluinen uusi seurausväline. Suosittelen ensisijaisesti Bloglovinia. Facebookillakin Kotiloa voi seurata, vaikka tuo kenkku ei aina näytä kaikkia päivityksiä kaikille seuraajille. Twitter, Pinterest ja Instagram -sivut Kotilolla on myöskin. Valinnan varaa siis on.

Ja sitten asiaan, nimittäin Innoluxiin, johon olen nyt perehtynyt viimeisen kuukauden aikana ihan perinpohjaisesti. Ensinnäkin osallistuin kuukausi sitten Turussa Brändiseminaarin luennolle, jossa Innoluxin toimitusjohtaja Jukka Jokiniemi oli kertomassa yrityksestään. Sen lisäksi kävin tämän viikon torstaina Innoluxin uutuusvalaisimien lanseerauksessa Design Foorumin Showroomissa. Parantumattomasta silmäsairaudesta kärsivän Jukan tarina on ainutlaatuinen ja toi ihan uudenlaista syvyyttä tämän varsin menestyneen suomalaisen brändin taakse. Meninkin tällä viikolla uudenlaisella mielenkiinnolla katselemaan minkälaisia uutuuksia Innolux tänä vuonna markkinoille tuo. Ja onneksi menin! Tosi hienoja.

P5280981b

Pauli Partasen suunnittelma Led-riippuvalaisin Café on aivan upouusi, se julkistettiin torstaina. Oikein nätti. Cafén valo tuntui erityisen tehokkaalta valaisimen pienehköön kokoon nähden (24 cm). Jos vielä saisi pyytää, niin messingin värinen valikoimiin myös!

P5280988b
P5280982b

Yllä Samuli Naamankan suunnittelemat lasia ja betonia yhdistävät Concrete -pöytävalaisimet ja Lambada-kattovalaisin. Alla Katriina Nuutisen suunnittelema Candeo, joka on monessa yhteydessä palkittu. Divaanikin valitsi sen vuoden 2013 parhaaksi valaisimeksi. Olen itse haaveillut tuosta jo jonkin aikaa. Valaisin on nerokas, sillä siitä voi kytkintä säätämällä valita joko kirkasvalon tai lämpimämmän tunnelmavalon. En enää nykyään pysty elämään ilman kirkasvalolamppua talviaikaan. Minulla on monta vuotta vanha InnoLuxin pöydällä seisova pallomainen kirkasvalolamppu, joka toimii moitteetta, mutta ei ole kovin kätevä meidän pienessä keittiössämme, jossa se talvisin nököttää porrasjakkaran päällä. Viimeksi ennen joulua se keikahti porrasjakkaran päältä lattialle ja loisteputki meni rikki. Hankin kyllä uuden loisteputken, mutta ne pari päivää ilman aamuista kirkasvaloa olivat ihan epätoivoisia. Kirkasvalon lähteenä toimiva kattovalaisin ei keikahtaisi mihinkään, ei olisi tiellä ja mikä parasta se loisi lämpimämpää tunnelmaa illalla, jolloin en halua kylmää valoa kotiini.

Nyt Candeota saa myös harmaana kuten kuvasta näkyy. Tuo harmaa sävy tosin näyttää tässä minun kuvassani aika tummalta. Se oli oikeastaan lähempänä helmenharmaata.

P5280992b

Viimeiseksi kameran muistikortille tallentui Pasila Designin Pasila-sarja. Tästä tulee vähän mieleen ne Ballingslövin keittiökuvat, joista kirjoitin puolitoista vuotta sitten postauksessa Keittiöhaave. Niinpä ajattelinkin heti nämä nähtyäni, että kattovalaisimet sopisivat hienosti keittiöön työtason päälle.

P5280990b

New marvelous lampdesigns from Finnish InnoLux. I’ve been dreaming of Candeo (third pic) for some time and now it’s even available in grey. Candeo is simply genius: you can use it in bright light or warm mood light mode. New series Pasila by Pasila design In the last picture.

Tuliaisia matkoilta

Vee Speersin juliste ostettiin jo huhtikuussa Tukholmasta, mutta se on jäänyt ihan kuvaamatta ja esittelemättä. Valokuvataiteen museossa, josta tämä siis hankittiin, on vielä tämän kuun meneillään Vee Speersin näyttely Bulletproof, jossa on esillä valokuvia niistä samoista lapsista, joita Vee Speers seitsemän vuotta sitten kuvasi The Birthday Party -sarjassaan. Tuosta sarjasta tehdyt valokuvajulisteet nousivat silloin kovaan suosioon. Nyt nuo samaiset lapset ovat kasvaneet teini-ikään ja näyttävät vahvoilta, valmistautuneilta aikuiselämään. Tulkoot mitä tulee, olen valmis. Minua kuvissa puhuttelee juuri se.

P5240858b

Kööpenhaminan ostokset jäivät lopulta aika vähäisiksi, ja hyvä niin oikeastaan. Kun kaikkea ihanaa oli niin paljon, kävikin niin, että ei tullut hankittua sen suurempia. Totesin myös, että monia tanskalaisia merkkejä (Hay, Normann Copenhagen, By Lassen jne.) saa Suomesta ja kaikista mahdollisista nettikaupoista, joten oli ihan turhaa alkaa rahtaamaan niitä matkalaukussa kotiin.


P5240814b

Notre Damesta on tuo musta pöytäpeili ja Søstrene Grenesta heksagonin malliset puuvadit. Myös tuo ruudullinen säilytyslaatikko on jälkimmäisestä.

P5240819bP5240820bP5240866b

Tanskalainen Rum-lehti löytyi vasta paluumatkalla lentokentältä. Miksei meidän kaupoista saa tuota? Alla olevan kuvan tuliaiset ovat vähän lähempää, nimittäin villiyrttiretkeltä Helsingistä, josta kirjoitan piakkoin. Kesä on ihan ovella, kun tuollaisia rehuja saa jo kerättyä ojanpielistä.

P5240844b

PS: Kolmannen kuvan koru on myös tuliainen ja nyt myynnissä! Se on ostettu viime kesänä kolmellakympillä Tallinnasta, enkä ole käyttänyt sitä kertaakaan. Tarjotkaa, jos ihastuitte!

Purchases from trips: Vee Speers poster from the series Bulletproof (Fotografiska Museet, Stockholm), mirror, wooden plates and square patterned box from Copenhagen and meadowflowers from a wildherb expedition in Helsinki.

Kööpenhaminan sisustusliikkeet + Pinterest-kartta

Koopenhaminan_sisustuskaupat_kartta

Mietin, miten saisin teille Kööpenhaminan sisustusliikkeistä mahdollisimman havainnollisen kartan ja muistin, että Pinterestissähän saa nykyään luotua kartan, jonne kuvia voi sijoittaa. Siinäpä siis ratkaisu, joka säästi myös minulta aikaa. Tein muutama vuosi sitten staattisen kartan Tukholman sisustuskaupoista ja siinä oli kyllä aika iso homma. Tämä oli nyt vähän nopeampi tapa toteuttaa kartta. Toivottavasti koette kartan myös kätevämpänä. Ilokseni huomasin, että se toimii hyvin, tai ehkä jopa paremmin, myös mobiilissa!

Karttaa käytetään näin:
1. Klikkaa Kotilon Pinterest-sivulle ja avaa Copenhagen-niminen kansio. (Sinun tulee olla kirjautunut Pinterestiin. Luo sinne tili, jos sinulla ei sellaista ole.)
2. Näet kaikki Kööpenhaminaan liittyvät pinnatut kuvat kansiossa. Päästäksesi käsiksi karttaan klikkaa sivun ylälaidan karttakuvaa, jolloin se laajenee.
3. Voit tarkastella liikkeitä klikkailemalla kartan palluroita tai voit myös selailla alareunan sliderissa näkyviä kuvia. Kun klikkaat jotakin sliderin kuvista, kartta heittää sinut oikealle kadulle. Karttaa voi myös hiirellä liikutella ja lähentää ja loitontaa.

Kuten kartasta näkyy, sijoittuvat lähes kaikki bongaamani sisustusliikkeet keskustaan, Frederiksbergin Værnedamsvejlle ja Nørrerbron Jægersborggadelle. Yhtenä päivänä ehtii juuri ja juuri koluamaan vaikka nuo keskustan ja Vaernedamsvejn liikkeet. Seuraavalle päivälle kannattaa jättää Nørrebron Jægersborggaden liikkeet, jotka ovat vähän kauempana. Kartan kuvien yhteydessä on osoitteet ja linkit yritysten sivulle. Koska kartta on aika kattava, en aio tässä luetella kaikkia sisustusliikkeitä, joissa vierailimme. Tässä kuitenkin muutama nosto kivoimmista.


Illum_homedecor_Kööpenhamina_Kotilo

Keskustan sisustusliikekierros kannattaa aloittaa Kongens Nytorvin lähellä sijaitsevasta Magasin Du Nord -tavaratalosta, jonka kerroksista ainakin yksi on kokonaan pyhitetty sisustustavaroille. Valikoima on todella laaja ja esillepano oli inspiroiva. Tavaratalosta yksi kortteli pohjoiseen alkaa Strøget (tässä kohtaa Østergade), pitkä ostoskatu, jonka varrellta ja lähikaduilta monet sisustusliikkeet löytyvät. Yksi niistä on kaikkien Hay-fanien paratiisi Hay House, jonka sisäänkäynti on vähän piilossa Strøgetilla juuri ennen Amagertorv-aukiota Cafe Nordenin vieressä.

HayHouse_Koopenhamina_kotiloP5150818b

Amagertorvin laidalla on myös valtava sisustustavaratalo Illums Bolighus ja kivenheiton päästä siitä on Stilleben (Niels Hemmingsens Gade 3), joka on todella todella kaunis sisustusliike. Erityisen ihastuttava on yläkerran laaja julistevalikoima. (kuva alla)

Stilleben__Koopenhamina_kotilo

Amagertorvelta löytyy myös Søstrene Grenen Tigeria muistuttava huokea sisustuskauppa. Kannattaa ehdottomasti käydä. Norregadella puolestaan sijaitsee alla olevan kuvan runsas Notre Dame, jonka sekalaisesta valikoimasta tykkäsin paljon.

P5150858b

Vesterbron alueella on paljon kivoja pikkuputiikkeja. Syötyämme Kødbyen Motherissa lähdimme etsimään Oehlenschlægersgaden Vess-galleriaa ja samalla kadulla tulimme käyneeksi pienessä Oe26-popupissa, jossa myytiin Virkvärftetin laserleikattua designia. Juttelimme pitkän tovin paikan omistajan kanssa, jonka nimeä en tajunnut painaa mieleen. Hienoja laserleikattuja sisustusesineitä. Tajusin tuon kohtaamisen jälkeen, miksi tanskalaiset vaikuttavat jotenkin leppoisammilta kuin ruotsalaiset; he eivät ota itseään niin vakavasti. Ruotsalaiset kun tuntuvat olevan joskus vähän turhan tietoisia omasta tyylikkyydestään. Sallinette nyt tällaisen karun yleistyksen tähän väliin…

P5150897bP5150894b

Oehlenschlægersgadenia (mikä sanahirviö suomalaisen suuhun!) kun jatkaa pohjoiseen, tulee lopulta risteykseen ja siitä Værnedamsvejlle, jota myös Köpiksen Pariisiksi kutsutaan. Værnedamsvej on lyhyt katu täynnä tosi kivoja kahviloita ja putiikkeja. Yksi niistä on typografiajulisteistaan tunnettu Playtype ja toinen Dora (lippukuva ja peilikuva alla), joka oli ehkä koko reissun kaunein kauppa. Jännä valikoima kirppiskamaa, sisustustavaraa, vaatteita ja kasveja.

Playtype_Koopenhamina_kotiloDora_Koopenhamina_kotiloDora_Koopenhamina_kotilo

Nørrebrossa sisustusshoppailijan kannattaa tehdä täsmäisku Jægersborggadelle, joka pursuaa syrjäisestä sijainnista huolimatta mielenkiintoisia putiikkeja, kahviloita ja ravintoloita. Alla olevat kaksi kuvaa ovat ehkä hauskimmasta kadun liikkeestä. Harmi vain, en muista tuon putiikin nimeä.

P5161016bP5161017b

Jægersborggadella oli myös se Kaktuskauppa, josta jo aiemmassa postauksessa kirjoitinkin. Kannattaa myös piipahtaa kadun päässä olevaan Cmyk-julistekauppaan, josta löytää taatusti uniikin teoksen omalle seinälle kehystettäväksi.

P5161002bP5161007b

Tässä tällainen pikakelaus Köpiksen mittavasta sisustusliiketarjonnasta. Kuten sanottu, klikatkaa itsenne sinne Pinterest-karttaan ja lukekaa kaikesta tarkemmin. Sinne voi myös kaikin mokomin ehdottaa lisäyksiä! Kaikkialla kun ei mekään ehditty käydä.

I’ve collected some of Copenhagen’s interior shops in a Pinterest map under the folder Copenhagen. There’s shops from Cph centrum, Jægersborggade in Frederiksberg/Vesterbro and Værnedamsvej in Nørrebro. Go and check it out! One of the most interesting places was Virkvärftet’s little pop up shop Oe26 where we had a nice chat with the owner (Oehlenschlægersgade 26). There I realized what makes Danes more relaxed than Swedes; they don’t take themselves too seriously. Sometimes Swedes seem to be a bit over conscious of their poshness. Such an awful generalization, but I think there’s something in it.