Kööpenhaminan sisustusliikkeet + Pinterest-kartta

Koopenhaminan_sisustuskaupat_kartta

Mietin, miten saisin teille Kööpenhaminan sisustusliikkeistä mahdollisimman havainnollisen kartan ja muistin, että Pinterestissähän saa nykyään luotua kartan, jonne kuvia voi sijoittaa. Siinäpä siis ratkaisu, joka säästi myös minulta aikaa. Tein muutama vuosi sitten staattisen kartan Tukholman sisustuskaupoista ja siinä oli kyllä aika iso homma. Tämä oli nyt vähän nopeampi tapa toteuttaa kartta. Toivottavasti koette kartan myös kätevämpänä. Ilokseni huomasin, että se toimii hyvin, tai ehkä jopa paremmin, myös mobiilissa!

Karttaa käytetään näin:
1. Klikkaa Kotilon Pinterest-sivulle ja avaa Copenhagen-niminen kansio. (Sinun tulee olla kirjautunut Pinterestiin. Luo sinne tili, jos sinulla ei sellaista ole.)
2. Näet kaikki Kööpenhaminaan liittyvät pinnatut kuvat kansiossa. Päästäksesi käsiksi karttaan klikkaa sivun ylälaidan karttakuvaa, jolloin se laajenee.
3. Voit tarkastella liikkeitä klikkailemalla kartan palluroita tai voit myös selailla alareunan sliderissa näkyviä kuvia. Kun klikkaat jotakin sliderin kuvista, kartta heittää sinut oikealle kadulle. Karttaa voi myös hiirellä liikutella ja lähentää ja loitontaa.

Kuten kartasta näkyy, sijoittuvat lähes kaikki bongaamani sisustusliikkeet keskustaan, Frederiksbergin Værnedamsvejlle ja Nørrerbron Jægersborggadelle. Yhtenä päivänä ehtii juuri ja juuri koluamaan vaikka nuo keskustan ja Vaernedamsvejn liikkeet. Seuraavalle päivälle kannattaa jättää Nørrebron Jægersborggaden liikkeet, jotka ovat vähän kauempana. Kartan kuvien yhteydessä on osoitteet ja linkit yritysten sivulle. Koska kartta on aika kattava, en aio tässä luetella kaikkia sisustusliikkeitä, joissa vierailimme. Tässä kuitenkin muutama nosto kivoimmista.


Illum_homedecor_Kööpenhamina_Kotilo

Keskustan sisustusliikekierros kannattaa aloittaa Kongens Nytorvin lähellä sijaitsevasta Magasin Du Nord -tavaratalosta, jonka kerroksista ainakin yksi on kokonaan pyhitetty sisustustavaroille. Valikoima on todella laaja ja esillepano oli inspiroiva. Tavaratalosta yksi kortteli pohjoiseen alkaa Strøget (tässä kohtaa Østergade), pitkä ostoskatu, jonka varrellta ja lähikaduilta monet sisustusliikkeet löytyvät. Yksi niistä on kaikkien Hay-fanien paratiisi Hay House, jonka sisäänkäynti on vähän piilossa Strøgetilla juuri ennen Amagertorv-aukiota Cafe Nordenin vieressä.

HayHouse_Koopenhamina_kotiloP5150818b

Amagertorvin laidalla on myös valtava sisustustavaratalo Illums Bolighus ja kivenheiton päästä siitä on Stilleben (Niels Hemmingsens Gade 3), joka on todella todella kaunis sisustusliike. Erityisen ihastuttava on yläkerran laaja julistevalikoima. (kuva alla)

Stilleben__Koopenhamina_kotilo

Amagertorvelta löytyy myös Søstrene Grenen Tigeria muistuttava huokea sisustuskauppa. Kannattaa ehdottomasti käydä. Norregadella puolestaan sijaitsee alla olevan kuvan runsas Notre Dame, jonka sekalaisesta valikoimasta tykkäsin paljon.

P5150858b

Vesterbron alueella on paljon kivoja pikkuputiikkeja. Syötyämme Kødbyen Motherissa lähdimme etsimään Oehlenschlægersgaden Vess-galleriaa ja samalla kadulla tulimme käyneeksi pienessä Oe26-popupissa, jossa myytiin Virkvärftetin laserleikattua designia. Juttelimme pitkän tovin paikan omistajan kanssa, jonka nimeä en tajunnut painaa mieleen. Hienoja laserleikattuja sisustusesineitä. Tajusin tuon kohtaamisen jälkeen, miksi tanskalaiset vaikuttavat jotenkin leppoisammilta kuin ruotsalaiset; he eivät ota itseään niin vakavasti. Ruotsalaiset kun tuntuvat olevan joskus vähän turhan tietoisia omasta tyylikkyydestään. Sallinette nyt tällaisen karun yleistyksen tähän väliin…

P5150897bP5150894b

Oehlenschlægersgadenia (mikä sanahirviö suomalaisen suuhun!) kun jatkaa pohjoiseen, tulee lopulta risteykseen ja siitä Værnedamsvejlle, jota myös Köpiksen Pariisiksi kutsutaan. Værnedamsvej on lyhyt katu täynnä tosi kivoja kahviloita ja putiikkeja. Yksi niistä on typografiajulisteistaan tunnettu Playtype ja toinen Dora (lippukuva ja peilikuva alla), joka oli ehkä koko reissun kaunein kauppa. Jännä valikoima kirppiskamaa, sisustustavaraa, vaatteita ja kasveja.

Playtype_Koopenhamina_kotiloDora_Koopenhamina_kotiloDora_Koopenhamina_kotilo

Nørrebrossa sisustusshoppailijan kannattaa tehdä täsmäisku Jægersborggadelle, joka pursuaa syrjäisestä sijainnista huolimatta mielenkiintoisia putiikkeja, kahviloita ja ravintoloita. Alla olevat kaksi kuvaa ovat ehkä hauskimmasta kadun liikkeestä. Harmi vain, en muista tuon putiikin nimeä.

P5161016bP5161017b

Jægersborggadella oli myös se Kaktuskauppa, josta jo aiemmassa postauksessa kirjoitinkin. Kannattaa myös piipahtaa kadun päässä olevaan Cmyk-julistekauppaan, josta löytää taatusti uniikin teoksen omalle seinälle kehystettäväksi.

P5161002bP5161007b

Tässä tällainen pikakelaus Köpiksen mittavasta sisustusliiketarjonnasta. Kuten sanottu, klikatkaa itsenne sinne Pinterest-karttaan ja lukekaa kaikesta tarkemmin. Sinne voi myös kaikin mokomin ehdottaa lisäyksiä! Kaikkialla kun ei mekään ehditty käydä.

I’ve collected some of Copenhagen’s interior shops in a Pinterest map under the folder Copenhagen. There’s shops from Cph centrum, Jægersborggade in Frederiksberg/Vesterbro and Værnedamsvej in Nørrebro. Go and check it out! One of the most interesting places was Virkvärftet’s little pop up shop Oe26 where we had a nice chat with the owner (Oehlenschlægersgade 26). There I realized what makes Danes more relaxed than Swedes; they don’t take themselves too seriously. Sometimes Swedes seem to be a bit over conscious of their poshness. Such an awful generalization, but I think there’s something in it.

Airbnb Kööpenhaminassa

P5150767b

Sikäli mikäli jollekin Airbnb on vielä tuntematon niin selostettakoon lyhyesti, että palvelun kautta voi siis vuokrata tavallisten ihmisten koteja tai huoneita ympäri maailmaa. Airbnb ottaa jonkinlaisen välityssumman, mutta kolmannen osapuolen läsnäolo vuokratapahtumassa lisää turvallisuutta. Vuokrattavana on vaikka minkälaisia asumuksia linnoista puumajoihin 190 eri maassa. Hintahaitari on suuri. Korkean hintatason Kööpenhaminassa Airbnb:n kautta voi majoittua paljon halvemmalla kuin hotellissa.

Kööpenhaminan reissu oli ensimmäinen kokemuksemme Airbnb:sta. Jännitin kaiken toimivuutta etukäteen aika paljonkin, mutta ihan turhaan. Kaikki meni oikein hyvin ja asunto oli juuri sellainen kuin kuvissa. Kuten kirjoitin aiemmin, asunnon omistaja Cecilia oli Pariisin matkalla sillä välin, kun me asuimme hänen kodissaan. Olimme valinneet Cecilian asunnon sen sijainnin ja viihtyisältä näyttävien kuvien takia. Asunto ei ollut suinkaan ensimmäinen Airbnb:ltä, jota yritimme vuokrata. Ainakin kaksi aiempaa vuokrapyyntöämme hylättiin epäsopivan ajankohdan takia. Lopulta tärppäsi ja onneksi se oli juuri tämä asunto!

P5150747bP5150749b

Tapasimme Cecilian lentokentällä, jossa saimme avaimet. Kun lähdimme sunnuntaina, jätimme avaimet eteiseen. Vuokraan kuului siivousmaksu, mutta jätimme tietenkin silti asunnon siivoon kuntoon; pesimme astiat, petasimme pedin ja keräsimme tölkit ja pullot kauppakassiin. Jätimme Cecilialle myös Fazerin sinisen ja Salmiakki-askin tuliaisina. Tosin huomasimme naapurikaupassa, että samaista Salmiakki-askia sai ostaa sieltäkin…

Tällaiselle sisustusfriikille oli todella mielenkiintoista päästä katsomaan, miten tavallinen tanskalainen omanikäiseni naisihminen asuu. Cecilian asunto taisi olla aika tanskalainen. Ainakin Bolig-lehdissä toistuivat monet Ceciliankin asunnon sisustuksen palaset; lautalattiat, valkoiset seinät, Montana-hyllykkö, Hayn sisustusesineitä, kirppisastiat, retrovalaisimet jne. Oikein viihtyisää ja minun makuuni sopivan sekalaista ja sellaista tanskalaisen rentoa.

P5150768bP5171088bP5150770b

Cecilian asunnossa oli monta nättiä printtiä. Jos en aivan väärin muista, yllä olevat bongasin Illums Bolighusista ja alla olevat Stillebenistä. Kirjavalikoimaa tsekkaillessa oli vaikeaa olla miettimättä, mitä asunnon omistaja on opiskellut, mistä hän pitää ja mitä harrastaa. Oma kirjahyllymme ainakin taitaa kertoa meistä kattavasti, vaikkakin enemmän Joonaksesta kuin minusta. 90% kirjoista on hänen.

P5150752bP5150764bP5171090b

Köpiksen loman aikana alkoi tuntua siltä, että tällä tavalla haluan jatkossakin ulkomailla majoittua. Tiskaaminenkaan ei tuntunut arkiselta. Miksei Suomessa muuten tiskialtaita juurikaan koskaan sijoiteta ikkunoiden ääreen? Cecilian kodissa oli kiva avata ikkuna ja tiskata linnunlaulun säestämänä. Pisarat vain lensivät sisäpihalle. Majoittautuessa jonkun kotiin pääsee ihan eri tavalla lähelle paikallisten arkea kuin hotellissa.

P5171083b
P5150761b

Yksi ihastuttavista yksityiskohdista Cecilian asunnossa oli tuo tapetilla tuunattu astiakaappi. Idea täytyy varastaa. Jokin Kaj Frankin kuoseista olisikin upea…

P5150758bP5150782b

Matkojen parasta antia ovat usein ne uudet ideat ja tunnelmat, joita sieltä arkeen kotiuttaa. Lisää verkkaisia aamiaisia linnunlaulua kuunnellen, extempore-piknikkejä puistoissa ja päämäärätöntä vaeltelua kaupungilla. Miksi kotona arki niin usein ajautuu samoihin uomiin? Töistä jumppaan ja sieltä kotiin.

P5161073bP5160980b

Airbnb:stä vielä pari tällä kokemuksella opittua juttua. Ensinnäkin ennen varauspyynnön lähettämistä kannattaa lähettää asunnon isännälle tai emännälle kyselyä asunnon saatavuudesta haluamallesi ajankohdalle. Vaikka asunto olisi kalenterin mukaan vapaa varattavaksi, ei ajankohta välttämättä vuokraajalle sovi. Tanskassa asunnoissa tupakoiminen vaikuttaa olevan vähän yleisempää kuin Suomessa (samoin kuin pubeissa ja baareissa). Jos on tupakanhajulle allerginen tai se inhottaa muuten vain, kannattaa siis tiedustella, onko asunnossa tupakoitu. (Cecilian asunto oli siis savuton.) Tervettä järkeä kannattaa myös käyttää ja vuokraajan arvostelut kannattaa lukea. Myös vuokraaja arvostelee kävijän, kun matka on ohi, joten asunnossa ei todellakaan kannata melskata. Arvostelun kirjoittamiselle on aikaa 14 päivää. Toisen arvostelun pääsee lukemaan vasta, kun on itse kirjoittanut arvostelun. Tämä on ihan hyvä systeemi. Huonoa arvostelua ei pääse ”kostamaan”.

To those who still don’t know Airbnb it’s a website for people to rent out lodging and has listings in 192 countries. Our Airbnb experience in Copenhagen was first for us. Cecilia’s apartment in Frederiksberg was as pictured; bright, cosy, pretty and charming. I’m glad we managed to rent this particular place. A very good experience! For an interior enthusiast it was interesting to see how a Dane of my age lives. Going through several Bolig magazines I spotted many typical Danish interior elements in Cecilia’s apartment; Montana shelves, By Lassen candleholder, retro lamps to name a few. The white cupboard with wallpaper and cups and glasses was very pretty. I have to steel the idea. Living in a real home during our trip let us come nearer the true Copenhagen way of life. I for example loved doing the dishes by an open window. I also felt like we brought a piece of Danish relaxedness back home with us. To me that’s the best part of traveling. 

Vihreä Kööpenhamina

P5171133b

Kööpenhamina on vihreä monessa mielessä. Paljon suuria puistoja, kaduille levittäytyneitä kukkakauppoja ja rönsyileviä istutuksia. Sen lisäksi Kööpenhamina on vihreä myös ekologisuudessaan. Kaupungin virallinen tavoite on olla ensimmäinen hiilineutraali pääkaupunki vuonna 2025. Kööpenhaminalaisista 1/3 pyöräilee joka päivä töihin ja vain 1/4 kulkee töihin autolla. Pyörän ja joukkoliikenteen käyttäjiä on siis hurjasti!

Nyhavnista etelään sijaitsee Mustaksi timantiksi nimetty moderni kuninkaallinen kirjasto. Kävelimme sitä katsomaan sunnuntaina, mutta ihastuimmekin sen vieressä olleeseen Dome of Visions -pallonpuolikkaaseen, joka paljastui NCC:n ekologisen rakentamisen kokeiluprojektiksi. Sunnuntain kylmästä viimasta oli ihanaa astua sisään trooppisen lämpimään ilmastoon oliivipuiden, rosmariinipuskien ja palmujen katveeseen. Rakennuksen yksi tarkoitus on tuoda esiin kasvihuoneilmaston hyötyjä asuintiloissa ja laajentaa käsitystä siitä, miten luonto voisi olla osana kotejamme tai kaupungin sisätiloja.

P5171143bP5171145bIMG_4522b

Mustan timantin ja Dome of Visions -pallon välissä oli tämä hieno merenneitopatsas. Se ei ole SE merenneito, mutta on mielestäni paljon hienompi kuin se oletettava esikuvansa.

P5171129b

Frederiksberg Have -puiston lisäksi kävimme Kongens Havessa, joka toimii Mondon oppaan mukaan Kööpenhaminalaisten olohuoneena lämpiminä vuodenaikoina. Siellä kukki muun muassa magnoliat. Puistossa oli myös kaunis kasvitieteellisen puutarhan kasvihuone, mutta se oli harmiksemme juuri tuolloin kiinni. Puistossa sijaitsevaan Rosenborgin linnan pihalle ei koskaan eksytty. Luin matkaoppaasta, että maalis-huhtikuussa puistossa kukoistaa valtava krookusmatto, jota tanskalaiset tulevat muualta maasta varta vasten katsomaan.

P5161033bP5161057bP5161046bP5161041b

Puistossa oli meneillään muslimipariskunnan (oletus) hääkuvaukset. En voinut olla nappaamatta kuvaa häähuntuun sonnustautuneesta morsiosta. Puiston laidalla oil myös pieni Kasvitieteellisen museon kauppa, jossa myytiin taimia. Esimerkiksi noita söpöjä pileoita.

P5161040bBotaniskHavesButik_Kööpenhamina

Kirjoitin jokin aika sitten kukkakaupasta ja muistelin erityisesti sitä yhtä tukholmalaista liikettä. Kööpenhaminan kukkakaupat olivat järjestäen todella hienoja. Niin kuin monilla muillakin Köpiksen liikkeillä myytävät tuotteet olivat levittäytyneet kaduille. Mieleen jäi erityisesti tämä alla olevan kuvan kasvikattoinen kauppa Vesterbron Vaernedamsvejlla.

P5150932b

Ekologisuuden lisäksi tanskalaiset tunnetaan suvaitsevaisuudestaan. Kävimme toteamassa sen ääri-ilmentymän Christianian vapaakaupungissa, jonka Pusher Street oli täynnä kannabiskojuja. Hämmentävää, että tuollainen hippien paratiisi on Euroopassa mahdollista. Alueella ei saanut kuvata, sillä kannabiksen myynti on Tanskassa laitonta, vaikka siihen ei Christianiassa ilmeisesti varsinaisesti puututakaan. Pienoiskaupungin portilla luki ”You are now leaving EU.” Olen sen verran nössö, etten uskaltaisi Christianiaan pimeään aikaan mennä, mutta oli se silti näkemisen arvoinen paikka päivällä. Christianialaisten erikoiset hökkelitalot meren rannalla kannattaa kuulemma mennä myös katsomaan. Sinne asti ei tällä kertaa vaellettu.

P5171113b

Kuten kaikissa suuremmissa kaupungeissa myös Kööpenhaminan kaupunginosilla on omat persoonalliset piirteensä ja asukasprofiilinsa. Kongens Nytorvilla oli tällainen oivaltava teos (”Meet your neighbour”), jossa eri asuinalueita symboloi ovet ja niiden takaa paljastuvat karikatyyriset asukkaat. Yllä olevassa kuvassa on hienostoalue Frederiksbergin kuvitteellinen asukas. Airbnb-asuntomme sijaitsi siis siellä. Kaupunkihuvioilden ja puistokatujen alue oli todella rauhallinen. Se sijaitsee monikulttuurisen ja joskus rauhattomaksikin kuvatun Nørrebron ja trendikkään hipsteri-Vesterbron välissä. Nørrebro jäi meille vähän vieraaksi, sillä ajoimme sen läpi hermostuksissamme niitä GoBike-pyöräasemia metsästäen. Mielenkiintoisten putiikkien Vesterbrossa sen sijaan käppäiltiin enemmänkin. Siellä sijaitsi myös se Kødbyen-teurastamoalue.

P5171111bP5171110b

Copenhagen is a green city in many ways. In addition to all the parks and flower shops Copenhagen is a leading bicycle city and it’s goal is to become carbon-neutral by 2025. We found NCC’s project Dome of Visions (the sphere in the first pictures) behind the new Royal Library Black Diamond. I just loved it. The aim is to examine the benefits of building in breathable materials, the benefits of the greenhouse dwellings and the benefits of integrating nature with our homes. The pics 6-11 are from Kongens Have where we found a lovely botanical garden. The three final pics are from Kongens Nytorv, where we found this art piece with doors and people which represented differents parts of Copenhagen. Our Airbnb apartment was in peaceful and upscale Fredriksberg between the multicultural Norrebro and trendy Vesterbro.