Joulukoristeilla ei nyt ihan revitellä / Tame Christmas decoration

ekologinen_joulukalenteri joulukoriste_marimekko joulusukat_takan_edessaKauppojen joulukoristeet innostavat vuosi vuodelta vähemmän ja vähemmän, ja tänä vuonna ei ole tullut hankittua mitään lisää meidän kotiin. Tykkään kyllä joulutuotteista – tosin enimmäkseen sellaisista joita voi syödä tai juoda. Joulukoristeita on meillä vain vähän, ja melkein ne samat kaivetaan esiin joka vuosi.

Tänä jouluna päästiin fiilistelemään kestojoulukalenterin yllätyksillä, joita on ollut hauska keksiä tytöille. On niin hauskaa kun tyypit aamulla menevät herättämään toisensa ja aukaisevat yhdessä pallukan. Joskus sieltä tulee suklaata, joskus karkkia, joskus aarrekartta joka johtaa esimerkiksi Littlest Pet Shop -elukoiden kätkölle. Leluylläreitä on tullut jemmattua kirppikseltä, ja isompi tyttö osaa jo arvostaa tätä ei-roskaa-tuottavaa ekologisempaa joulukalenterivaihtoehtoa.

Takan päällä on kaksi pussukkaa, joihin tonttu saattaa tuoda kilteille lapsille pikku ekstraylläreitä. Mistähän se johtuu, että toistaiseksi tonttu on käynyt vain kerran…

Mites muilla, onko vastaavaa koristehimmailua havaittavissa vai vilkkuuko pihalla jouluvaloporo?

The Christmas feeling comes from a small details that we use every year. Even the kids have an ecological christmas calendar that hides some candy and flea market toys. How’s at your home, enjoying small things or having a blinking raindeer on the yard?

Suunnitellessa vuotta 2015 / Planning 2015

kalenteri_2015 kotilo_kalenteri vuosikalenteri_2015_lrTammikuun osalta kalenterissa on jo melkoisen sähäkkää aikaa tiedossa, mutta ei se haittaa koska tässä välissä on parin viikon luvan kanssa joululomailua tiedossa. Vuoden ensimmäiseen kuukauteen mahtuu kaksi työmatkaa ja yksi lomamatkakin, lisäksi perheen arki tulee helpottumaan kun pienempi tyttö aloittaa päiväkodissa 4-päiväisen viikon nykyisen 3-päiväisen sijaan. Oma työni sisustussuunnittelijana ja -toimittajana on välillä varsin liikkuvaista, ja nyt tähän omaan työpakettiini tulee pysyväksi osaksi myös sisustusverkkokaupan pyörittäminen. Odotan jo innolla mitä ensi vuosi tuo tullessaan, nyt jo tämän syksyn aikana on saanut tutustua uusiin mahtaviin ihmisiin verkkokauppaan liittyen ja iso kiitos heille yhteisestä ajasta.

Sen olen myös tässä (sairaan pimeän ja välillä vähän veemäisenkin) syksyn aikana huomannut, että sellaiset ihan pienet kivat hetket arjessa antavat energiaa koko perheelle. Ihan että tehdään yhdessä jotain pientä vaikka väsyttäis, käydään kellarissa saunassa eväiden kanssa, ex tempore -ylläriretki räntäsateessa HopLopiin (se ns. viimeinen kerta ikinä ei sitten ollutkaan se viimeinen kerta ikinä) tai istutaan koko lössi yläkertaan vierekkäin peiton alle katsomaan Jyrki Sukulaa telkkarista. Turha suunnittelu monesti on turhaa, parhaat hetket haistaa monesti vasta paria minuttia aiemmin. Eli tavoitteena vähemmän paineita suunnittelusta, ja enemmän ihan pienten nopeiden ideoiden toteuttamista.

Sit tosta saunassa käymisestä vielä: mulla ja isommalla tipulla on tapana jutella siellä kaikenlaisia mukavia asioita, ja monesti sinne oikein säästetään joku tosi kiva puheenaihe. Eilen lauteille jemmattiin kulinaristilapsen toiveesta aihetta ”joulupöydän kalaruoat”. Ihan huippua.

Mulla on työhuoneessa ihan oma vuosikalenteri, ja tämä kalenterijuliste on Kotilo-bloggaaja Johannan suunnittelema. Johanna kirjoittikin tässä vähän aikaa sitten, että lähettää julisteita postitse pahvirullassa 25 euron kokonaishintaan. Kyselkääpä sieltä!

My goal for next year is to spend more relaxed moments with my family in every-day-life. Not to plan too hard but just live in the moment.

Jouluisen keittiösetin voittaja / Winner

kettukarkkishop_varasto_lrfouta_hylly_lrkettukarkkishop_joulusetti_lrPostipoika lähtee tänään kiikuttamaan jouluista tuotepakettia arvonnan voittajalle. Kiitos tuhannesti osallistumisesta – teitä oli mahtava määrä (196 kisaajaa)! Random.org numerogeneraattori arpoi puolestani voittajaksi kommentin numero 36. Kisaan osallistujilta kysyin omaa Kettukarkki SHOPin lempituotetta, ja onnekas voittaja Maja kommentoi näin:

”Ihana kauppa ja ihana arvonta! Suosikki olisi Hamam-pyyhe, Ranta musta.” Paljon onnea voittajalle!

Majan tykkäämää Ranta-pyyhettä löytyy kaupasta tällä hetkellä tummanharmaana ja vaaleanharmaana sekä kylpypyyhe- että käsipyyhekoossa. Musta väri hupeni jo nopeimmille. Uusia hamam-pyyhkeitä on saapunut juuri kauppaan, ja sieltä löytyy muun muassa omaa lemppariani, Arthur Dentiä nyt kolmessa eri värissä. Piti ihan varastolta ottaa tähän muutama kuva kun sain uudet hyllyt ja kaikki nyt järkättyä tip top kuntoon. (Ai niin, postimaksut veloituksetta kun tilaus ylittää 80 euroa!)

The winner of kettukarkki SHOP giveaway was comment number 36, Maja.

Ihastuttavat Tuomaan Markkinat / Renewed Christmas market in Helsinki

joulumarkkinat juustokoju karuselli_kirkko karuselli tuomaanmarkkinat_joulukoristeet tuomaanmarkkinat_teltta tuomaanteltta_omput_vesiTunnelmia ja terveisiä Tuomaan Markkinoilta Senaatintorilta – turha haikailla enää Keski-Euroopan joulumarkkinoille, nyt meillä on täällä oma! Glögiä, kahvia, street foodia, viiniä, käsitöitä, mukaan ostettavia herkkuja, joulupukki ja ratikallakin pääsee ihan viereen.

Avajais-iltana Helsingin keskustassa satoi ja oli kylmä, mutta me oltiin ihan innoissamme pupsun kanssa ihan kahdestaan. Se ei meinannut housuissaan pysyä kun näki karusellin, huusi vaan kädet pystyssä: ”Minä menen tuonne, JIPII!”.

Koska me ei olla Helsingistä kotoisin, meiltä on puuttunut vähän ne omat jouluperinteet tältä kotipaikkakunnalta. Näistä markkinoista me tehdään ehdottomasti jokajouluinen perinne, ja ensi viikolla mennäänkin koko perhe tänne joku ilta käymään. Syödään katuruokaa, aistitaan joulua, napataan herkkuja (kotimaisia kalasäilykkeitä, juustoja, käsintehtyjä suklaita) joulupöytään, moikataan varmaan pukkiakin ja ihan vaan lähdetään ihmisten ilmoille sisältä – niin lähelläkin tuo on.

The Christmas market (Tuomaan Markkinat) at Senate square was very beautiful – our family is going to visit it again next week.

Pöytähopeat kaapin kätköistä / The hidden silver

 

Olen ollut aina tosi kiinnostunut kattamisesta ja sen historiasta, itse asiassa joskus aika fanaattisestikin kolusin kirppiksiä ja antiikkiliikkeitä ja etsin kivoja ottimia ja aterimia milloin omaan käyttöön, milloin kuvaustarpeeseen. Varsinkin silloin kun meillä oli oma mökki, halusin että siellä kaikki aterimet olivat oikeasti vanhoja ja kiehtovia. Sittemmin nämä aterimet ja erikoisemmat ottimet on jossain välissä pakattu puulaatikkoon ja muistin sen vasta saadessani postissa näytekappaleen kirjasta Pöytähopeat kaapin kätköistä.
erikoiset_ottimet hopealusikat_aterimet_puulaatikossa

Kun luin kirjaa, oli ihan pakko kaivaa oma aterinlaatikko esiin ja tutkailla jo unohtuneita aarteita. Totta kai tuli heti kova inspis käyttää näitä joulukattauksissa. Boksista löytyy rippi- ja ylioppilaslahjaksi saatuja hopealusikoita, perittyjä aterimia, yleisurheilupalkintolusikoita (jep, on tullut juostua, pituutta hypättyä ja palloa heitettyä). Myös rakas hopeinen punahilkka-kummilusikkani löytyi taas, sitä olinkin jo ikävöinyt. Myös meitsin lehmäveitsi oli tallella, jes! Keräsin joskus 90-luvun alussa ihan himona (voitteko kuvitella) lehmä-aiheista sisustuskamaa ja olin silloin ihan lapsi/teini. Roudailin jostain Jenkeistä asti lehmäkangasta, jolla verhoilin yhden tuolin. Ja kyllä, olin edelleen teini-ikäinen. How weird is that.hopealusikat

Tämä kirja on todella mielenkiintoinen ja hyvin toteutettu teos – jos aihe yhtään kiinnostaa niin suosittelen ehdottomasti hankkimaan. Kirjassa kerrotaan kivasti aterinten historiasta ja siinä esitellään tutut ja tuntemattomammat kotimaiset hopeasarjat ja niiden historiaa. Voin vaan kuvitella mikä määrä selvitystyötä kirjan tekemiseen on tarvittu. Myös vähän erikoisempien ottimien ulkonäöstä ja käytöstä kerrotaan.kirja_poytahopeat_kaapin_katkoista kirja_poytahopeatThe book I got as a sample made me wanto to open the wooden box of forgotten cutlery of mine. A lot of silvers, sport trophy spoons and collected pieces were nice to see again. They will definitely be on our Christmas table soon.