Puutarhaideoita Asuntomessuilta / Garden ideas

Yksi vuoden parhaista päivistä oli kahdenkeskinen reissu Jyväskylän Asuntomessuille. Etsimme ideoita ja inspiraatioita tänä vuonna eniten puutarhaan ja terasseihin liittyen, ne ovat aiempina vuosina menneet jotenkin ihan ohi eivätkä ole kuuluneet oman tärkeysjärjestyksen kärkipaikoille. Paitsi nyt, kun meillä kerran on oma piha ensimmäistä kertaa. Nyt messuilla oli sopivasti ekaa kertaa myös puutarhanäyttely (siitä parhaat palat, eli kierrätyspuutarhasta, kirjoitan kokonaan oman postauksen).

Kokosin messuilta ideoita useamman postauksen verran, ja aloitan puutarhaideoista. Itseäni viehätti tällä kertaa kekseliäisyys, itse tehdyt jutut, kierrättäminen, aidot luonnonmateriaalit, hyötypuutarhat ja muutenkin sellainen anti-ökyily.


kannustalo_istutuslaatikkolato_terassilato_kannustalo_terassi1. Kasvilavat + upea terassi (Kannustalon Lato kohde nro 10, sisustussuunnittelu Helena Karihtala).

Terasille, sopivasti ulko-oven läheisyyteen, oli sijoitettu kaksi kannellista valkoiseksi maalattua kasvilavaa. Näkisin nämä boksit totta kai meidänkin pihalla, mutta malli sopii todella hyvin sekä uuteen että vanhaan taloon. Hintatieto jäi puuttumaan esittelijän ohjattua katsomaan se nettisivuilta. Tämä toistui muuten ikävästi useassa paikassa messuilla. Ja vieläkin kirvelee, kun yhden ovifirman edustaja pyysi ottamaan yhteyttä oman paikkakuntani edustajaan, jonka yhteystiedot löytyvät… nettisivulta. Messuillehan me tullaan teitä tapaamaan ja kyselemään!

Taloon kiinni rakennettu 2-tasoinen terassi oli kaikin tavoin upea. Siinä oli tarpeeksi tilaa hyötypuutarhalle, pöytäryhmälle ja ihan vaan loikoiluun. Terassi oli selkeästi otettu osaksi koko kotia ja sisustusta. Se kuuluikin talopakettiin mukaan.

ikitaito_asuntomessut_lres2. Yrttiseinä (Säkit ja mustat telineet Green House Effect, metallikehikko Ikitaito Oy)

Verkkometallikehikko yhdistettynä päällekkäin pinottuihin yrttilaatikoihin on vaan upea kokonaisuus. Tämänkin ottaisin heti meille. Metallikehikkoa tekevä Ikitaito tekee metallista vaikka mitä pihaan. Kannattaa käydä katsomassa nettisivuilta vinkkejä.

Myös yhden asunnon sisustuksessa (YIT:n tornitalossa) oli keittiön seinään asennettu tämä kotimaisen Green House Effectin WALL-kokonaisuus. Ylimmäiseen laatikkoon kaadetaan vesi, joka valuu tasaisesti alaspäin kaikille kasveille.

istutuslaatikko_skammiparvekelaatikko_skammi3. Tee-se-itse istutuslaatikot (Skammin talo, kohde nro 23. Sisustussuunnittelu Marimekko, Luona-In)

Tässä talossa ehdin rupattelemaan paljon arkkitehtien kanssa, ja tulossa mielenkiintoista juttua heidän ajatuksistaan toisessa postauksessa. Tässä kuitenkin muutama pala talon pihaideoista. Nyt on simppeliä ja nättiä! Partsin stutuslaatikot by Luona In, ja veikkaan, että pihan laatikot on tehty jämäkämmästä terassin ylijäämäpuusta, käsittelemättömästä siperian lehtikuusesta.

betonilaatat_skammi4. Itsetehdyt betonilaatat (Skammin talo, kohde nro 23.)

Skammin talon pihalta löytyi kaunis betonilaattapolku, joka paljastui arkkitehti Satu Ratisen käsin tekemäksi. Talon raksalta oli jäänyt vähän betonia yli, ja naapuritalon roskalavalta löytyi sopivasti puumateriaalia muottien tekoon. Ja avot! Tästä tarttui meillekin todella kova betonilaattahimotus.

kesäkeittiö_asuntomessut honkatalot_terassi5. Näkösuojaa antava kesäkeittiö (Cube 170, Honkatalot, sisustussuunnittelu Emilia Pesonen)

Talon arkkitehtuuriin loistavasti istunut suojaisa kesäkeittiö oli jätetty kivasti avoimeksi kahdelta sivulta, jolloin se avautuu kivasti suuremmalle terassille ja vaikuttaa ehkä isommalta kuin onkaan. Katettu osa terassista ei ole talossa kiinni, joten kokonaisuus on ilmava. Kiva yksityiskohta on myös valoa läpäisevä, mutta tarpeeksi näkösuojaa antava rimoitus keittiön ja talon välissä. Tykkään myös terassin harmaista sävyistä sekä kodikkaasta sisustuksesta.

I found some really good garden ideas from Jyväskylä Housing fair (Finland). The DIY concrete tiles (4.) are something we would like to copy here to our own garden (can’t wait to try to make them). Also the wooden planting boxes (3.) in variant sizes are something I’d like to try to do by myself. It was also very positive to see that the garden and outdoor living are coming very strongly to even a more important part of Finnish interior design. The garden exhibition, which was presented at the fair for the first time, was very good and I’m hoping to see it continuing annually.

Blogging vacation

kurkkaus fireplace_lores lautashäkki_lores sunset_loresNyt annetaan aikaa kesäauringolle, jätskeille, uimiselle, lautapelien pelaamiselle ja kesäretkille. Ja yhdelle ihan tylsälle remontille kotona.

Tässä muutama näpsykuva vanhempieni mökiltä, joka kuuluu olennaisesti kesänviettoomme. Pikkutipu tuossa yläkuvassa kurkkii leikkimökin terassilta. Blogi lomailee siis viikon verran, nähdään pian!

Blog on a summer vacation for a week — see you soon again!

Candies and graphics

allsorts_magnetsfridge_door_magnetsKuten arvata saattaa, pikkusiskon tuomat karkkimagneetit jääkaapin ovessa eivät hirveästi auta makean himon taltuttamisessa. Varsinkin Allsortseja tekee kummasti mieli koko ajan. Vietämme parhaillaan lokoisia lomapäiviä, ja herkuttelu sen myötä ehkä sallittua. Kukaan ei ainakaan näytä pistävän pahakseen, kun tyrkkään välipalaksi jätskit käteen.

Laitoin jääkaapin oveen puss och kram -printin, siitäpä vähän vinkkiä lomaan. Sain postissa muutaman tuotenäytteen Magia Graphicsilta, joka on uusi kahden naisen paperiprinttejä tekevä yritys. Myös tuo raidallinen M-kortti on samasta paikasta. Tykkään. Käykääpä ihmeessä tsekkaamassa valikoima, ja Magia Graphics tekee myös omista dissaineista julisteita.

Like you can quess — the Allsorts magnets on the fridge door don’t much help when trying to reduce eating sweets. Well, at the moment we’re having some holiday time, so maybe a little delicatessen is in place after all.

Enchanting home of Jean Sibelius

ainola_loresNyt pääsen ruksaamaan kohdan ”Tuusulanjärven taiteilijatalot ja maisemat” -kohdan listaltani, johon kirjaan ylös mielenkiintoisia matkakohteita. Lista on piilossa meidän keittiön ruokakaapin oven sisäpuolella, koska siihen on lyhyt matka aina laittamaan hyvät ideat nopeasti ylös. Eli pidämme perheen kanssa lomakohdesuunnittelupalaverejä keittiön lattialla sillit suolassa istuen. Nyt siis otettiin Tuusulanjärvi haltuun (sen ympäri voi muuten myös fillaroida, matkaa on 20 km), ja aloitimme Sibeliuksen Ainolasta.
ainolaolohuone green_fireplace_ainolaUpea upea upea talo on valmistunut vuonna 1904, ja sen suunnitteli Lars Sonck. Sibeliuksen tyttäret halusivat säilyttää kodin entisellään ja möivät sen valtiolle vuonna 1972, jotta se säilytettäisiin muuttumattomana kotimuseona. Jugend on tyylinä tummaa ja raskasta, mutta samalla niin ainutlaatuisen tunnelmallista. Pystyn hyvin kuvittelemaan Jean Sibeliuksen täällä tekemässä sävellystyötään kaikessa hiljaisuudessa. Hän tarvitsi hiljaisuutta niin paljon, ettei halunnut taloon asennettavan vesijohtojakaan, ne tulivat vasta 60-luvulla. Huomasin, että talon ikkunoista aukeavalle pellolle on täräytetty Kannustalon Lato (no upea kuin mikä, eikä sijaintikaan kauhean huono), mutta varmana olisi Jean repinyt peliverkkarinsa jos talo olisi raksattu aivan naapuriin hänen aikanaan. Siinä olisivat voineet sinfoniat lennellä pitkin seiniä jos parit Caterpillarit olisivat jyllänneet sävellyshuoneen edessä.astiakomero astiakaappiOlohuoneen portaiden alla oli astiakaappi, ja en voinut olla miettimättä mikäköhän oli Jeanin tai Ainon lempikuppi. Mä veikkaan että Jean tykkäsi tuosta vihreäkukallisesta isosta kupista tuossa oikeassa reunassa. (Jos komeron lasista löytyy sormen- ja nenänjälkiä, ne ovat mun.)sibelius_keittiö ainola_kitchen_lores hella_lores kitchen_sibeliusKeittiö oli erityisen ihana, vaatimatonkin. Valoisa ja vaalea, astiat säntillisesti paikoillaan. Tuntuu että tähän taloon täytyy tutustua vielä uudestaan vähän paremmin. Nyt piti sen verran vahtia pientä viipottajaa (katosi vain kerran, oli piiloutunut omin luvin palvelijan huoneeseen keittiön perälle), että tarkempi syynäys on vielä tehtävä. Paikka kokonaisuudessaan on pakahduttavan kaunis retkipaikka, myös upea puutarha, museon kahvila ja sen terassi olivat todella viihtyisät, ja lapset otettiin ihanasti huomioon sekä talolla että lipunmyynnissä kahvilan yhteydessä. Ja Helsingistä hurautti autolla aivan hetkessä mahtaviin maisemiin.

I’ve been planning to go and visit the cultural spots at lake Tuusula (Tuusulanjärvi) for a long time, and finally we went there and started the journey from Ainola (built 1904), the home of Jean Sibelius. The composer lived here with his wife and daughters many decades and wrote most of his pieces here. The jugend style and interior which has stayed untouched since the Sibelius family’s time, gave me a very strong and unique visual feeling. I loved to investigate their kitchen stuff and wondered which of the coffee cups were their own favourites.

Ihana Glam! / My hairdresser in Helsinki

ikkuna_glampinni_glam nahkasohva_glam kirppisrekki_glam kassi_maija_louekariMusta on tuntunut, että kaikilla muilla on joku ihana vakiokampaamo, se kaupungin taatusti paras ja ihanin. Nyt voin ilokseni todeta, että kaikkien näiden Helsinkivuosien ja pitkän kenttätutkimuksen jälkeen olen löytänyt itselleni sen paikan, jossa on kaikki kohdallaan. Ihan ekaks tärkein on tietenkin se että saa hienon ja ammattitaidolla tehdyn tukan (kiitos Tuuli!), ja se että ympäristö on miellyttävä ja inspiroiva. Lisäpisteitä, erittäin tärkeitä sellaisia, saa tarjolla olevista tuoreista sisustuslehdistä. Mikään ei myöskään voita sitä tunnetta, kun saa istua kahvikuppi ja lehti kädessä jutellen rennosti kampaajan kanssa, joka ymmärtää puolesta sanasta mistä ja kuinka paljon leikataan, ja joka tekee ihanan päähieronnan. Nyt kampaamoon oli ilmestynyt myös kirppismekkorekki (miks ihmeessä tällaista ole joka paikassa).

Pikku Roballa sijaitseva Glam! sai juuri uudet ikkunateippaukset, aika hieno vai mitä? Kuvan on suunnitellut vaatimattomasti muuan Maija Louekari, joka sattuu olemaan kampaamon misujen vanha ystävä (ja mun mielestä Suomen kuvittaja number ykkönen).  Tuuli tekee myös meikkejä, eli kokonaisen juhlalookinkin täältä voi mennä hakemaan, tai kevyemmänkin meikki + kampaussetin. Nyt otin kesäfiilikseen kunnon blondiraidat ja tasaisen otsiksen ja pitkien hiusten tasauksen.

Glam! at Pieni Roobertinkatu 12-14 is my kind of a hairdresser. Highly recommended! See also the window design by Maija Louekari.