Kuinka onnistua säästämisessä: shopaholicin tunnustukset (myös videolla!)

Vähän aikaa sitten avasin teille hieman ajatuksiani säästämisestä ja rahankäytöstä ylipäänsä – aiheesta, joka on varmasti meille jokaiselle enemmän tai vähemmän merkityksellinen asia elämässä. Olen itse aina ollut aikamoinen hetkessä eläjä enkä niinkään ole kannattanut ”pahan päivän varalle” -ajattelutapaa vaan mieluummin jopa ummistanut silmäni tulevaisuuden suhteen raha-asioissa. Ja myös aivan lyhyemmänkin tähtäimen talouden suunnittelussa. Fiilisshoppailijana olen sortunut tekemään useita hankintoja hetken mielijohteesta, hankkimaan tavaroita sen enempää niiden tarvetta tai tarkoitusta miettimättä. Ostanut vain sen takia, että pitää saada jotain uutta tai sen takia, että tällainen nyt vain on aivan mielettömän ihanaa omistaa. Seuraavalla viikolla hankintalistalta onkin löytynyt uusia haaveita, ennen kuin edellisetkään hankinnat ovat päätyneet käyttöön. Aivan kuin mikään ei olisi riittänyt, aina vastaan tuli uusia tarpeita tai tekosyitä oman toiminnan jatkamiselle.

 photo IMG_5196b_zps3158c463.jpg

 photo IMG_5131bb_zps573543fe.jpg

Kunnes noin pari vuotta sitten sain tarpeeksi. Tavaranmäärä ahdisti, eikä elämäntapa tuntunut enää omalta. Se mitä halusin elämältäni, oli paljon muuta kuin se mitä olin vaatehuoneeseeni hamstrannut vuosien mittaan. Shoppailujeni lomassa olin sentään tunnollisesti maksanut asuntolainaa pois, mutta suunnitelmallisempi säästäminen oli kuukaudesta toiseen muuttuvaa, sellaista nykivää hapuilua. Välillä rahaa jäi mukavasti sivuun, mutta välillä se mitä tuli, myös meni samantien. Jälkikäteen katsottuna en oikein edes tainnut tietää miten säästämisessä voisi oikeasti päästä alkuun tai saati sitten pysyä omassa säästösuunnitelmassaan. Tai sitten minulta vain puuttui motivaatio koko hommaan.

 photo IMG_5191b_zps8b568a5c.jpg

 photo IMG_5129b_zps771a400d.jpg

Todellisen aloituspotkun säännölliseen säästämiseen sain vuosi sitten tekemästäni Nordean blogiyhteistyöstä, jossa testasin Nordea SiSu (sinun suunnitelma säästämiseen) -palvelua. Säännöllisen säästämisen laskimella sain suuntaa-antavasti selville kuinka paljon voisinkaan laittaa rahaa kuukaudessa säästöön. Sen lisäksi aloin tarkkailemaan omaa kuukausikulutustani, ja suoraan sanottuna olin hieman järkyttynyt siitä kuinka paljon rahaa kuluikaan tietynlaiseen turhaan shoppailuun. Huomasin, että kun jättäisin joka kuukausi ostamatta vaikkapa yhden 30 euron hintaisen kosmetiikkatuotteen, 50 euron hintaisen puseron, 100 euron hintaisen mekon tai 400 euron hintaiset kengät/laukun, pystyisin saamaan säästöön useista satasista tuhansiin euroihin vuodessa. Tämän ahaa-elämyksen myötä teinkin konkreettisen itselleni sopivan säästösuunnitelman ja aloin kiinnittämään enemmän huomiota siihen, mihin rahani päivittäin katoavatkaan.

 photo IMG_5177b_zps3fe22cd2.jpg

 photo IMG_5135b_zpse6d208c0.jpg

Sisua säästämiseen ja unelmien toteuttamiseen -postauksessa kerroin hieman tarkemmin tilanteestani, ja sen seurauksena päädyin osallistumaan Nordean järjestämään Vinkit vilkaan rahan kesyttämiseen -paneelikeskusteluun pari viikkoa sitten. Pankkialalla kokeiltiin nyt aivan uudenlaista konseptia herätellä ihmisiä säästämisen suhteen, ja Pörssitalolla paikan päällä olleiden lisäksi keskustelu näytettiin livenä niin HS TV:ssä kotisohville kuin Nordean konttoreissakin. Vaikka aluksi hieman jännitinkin osallistumista keskusteluun tavallisena kuluttajana Nordean säästöasiantuntijan Mikko Knuutilan ja Jyväskylän yliopiston kuluttajakäyttäytymisen asiantuntijan Terhi-Anna Wilskan rinnalle, tuntui keskustelu lopulta luontevalta Anne Kukkohovin johdolla. Keskustelun lomassa sain itsekin paljon uutta ajateltavaa säästämistottumuksiini, kiitos vain muille panelisteille sekä hyviä kysymyksiä aktiivisesti tekstiviestien ja twitterin kautta lähettäneelle yleisölle!

 photo IMG_5189b_zps2c7989f5.jpg

 photo IMG_5134b_zpsddfdb89d.jpg

Esimerkiksi moni tuntui pohtivan itseni tapaan sitä, kuinka asuntolainan lyhentämisen rinnalla voisi muka myös säästää. Uskomuksena usein onkin, että parasta on ensin maksaa laina nopeasti pois ja vasta sen jälkeen keskittyä säästämiseen. Nordean asiantuntija kuitenkin valaisi meitä havainnollistavilla kaaviokuvilla, että todellisuudessa kannattavampaa onkin lyhentää lainaa maltillisemmin pidämmällä aikavälillä ja laittaa siinä sivussa rahaa säästöön esimerkiksi rahastotilille korkoa kasvamaan, jolloin samoilla kuukausisummilla päästään paljon suurempaan kokonaissäästösummaan. Sen olen kyllä myös itse huomannut, että omaa talouttaan ei kannata asuntolainanlyhennyksillä vetää liian tiukille, vaan rahaa kannattaa myös jäädä hieman elämästä nauttimiseenkin.

 photo IMG_5176b_zpsc8b513fb.jpg

 photo IMG_5203b_zps1ecb4fd2.jpg

Toinen itseäni läheisesti koskettava aihe liittyi mihinkäs muuhun kuin shoppailuun. Yleisöstä heitettiin kysymys, kannattaako mieluummin sijoittaa merkkilaukkuun vai osakkeisiin. Jos minulta olisi kysytty tätä samaa asiaa pari vuotta sitten, olisin empimättä vastannut, että tietenkin merkkilaukkuun ja varmaankin perustellut monen muun shoppailijan tavoin omaa ostospäätöstäni myös mahdollisella laukun arvonnousulla. Nyt kuitenkin näen asian ennemmin niin, että kalliiseen merkkilaukkuun kannattaa toki sijoittaa, jos se tarkoittaa sitä, että esimerkiksi seuraavaan viiteen vuoteen ei uusia laukkuja tarvitse ostaa ja näin jatkuvan tuhlauksen sijaan voi keskittyä vaikkapa säästämiseen. Missään nimessä laukun hankintaa ei kannata verrata tuottavaan sijoitukseen – sitä varten ovat niin osakesijoittaminen kuin vaikkapa riskittömämpi rahastosijoittaminen. Merkkilaukku onkin ehkä ennemmin sijoitus omaan hyvinvointiin, ja toki meidän naisten täytyy aina silloin tällöin myös panostaa itseemme. Shoppailuun liittyen oli myös kiinnostavaa kuulla Nordean ePossu-palvelusta, jossa jokaisen korttimaksukerran yhteydessä säästöön sujahtaa aina samalla pieni rahasumma – näin jokainen shoppailija saa kuin huomaamattaan kartutettua myös säästötiliään. Ehkäpä pitää kokeilla tätä seuraavaksi Anne Kukkohovin tapaan. :)

 photo IMG_5188b_zps4b8b93ac.jpg

 photo IMG_5197b_zps36b827d5.jpg

Kuten aluksi kerroin, ei itselläni muutos shopaholicista säästäjäksi tapahtunut yhdessä yössä – ja vieläkin välillä joudun kirkastamaan itselleni ajatusta sen suhteen, että shoppailenko vai säästänkö. Jos sieltä löytyy muitakin kohtalotovereita, jotka painivat saman asian kanssa niin tässä muutamia hyväksi havaitsemiani vinkkejä päästä säästämisessä alkuun:

 1. Laske säännöllisen säästämisen laskimella, millaisia säästösummia voisitkaan suuntaa-antavasti saada kuukaudessa kasaan ja millainen potti niistä kertyisi vuodessa.
 2. Seuraa omia kulujasi kuukausitasolla merkitsemällä kaikki menot ylös vaikkapa exceliin tai ihan ruutupaperille. Kuukauden lopuksi käy läpi mihin rahasi ovatkaan hävinneet ja kiinnitä erityistä huomiota niihin, joita ilmankin pärjäisit ja joista voisit helposti luopua.
 3. Laadi kuukausimenojesi ja kulutuskarsintojesi pohjalta säästösuunnitelma, jonka tekemisessä Nordean asiantuntijat voivat auttaa. Muistathan, että pienistä summista voi kertyä iso loppusumma, jos omaan kulutuskäyttäytymiseen kiinnittää hieman huomiota.
 4. Aseta itsellesi selkeät tavoitteet säästämiseen ja motivaattoriksi jokin porkkana säästämiselle. Tämä palkinto motivoi sinua ensinnäkin pääsemään alkuun säästämisessä ja toisaalta myös pysymään säästösuunnitelmassasi paremmin, kun voit aina ostotilanteessa kysyä itseltäsi, että haluatko todella nyt käyttää rahasi tähän ostokseen vai kenties siirtää saman summan säästötilille.
 5. Älä vedä talouttasi liian tiukille, vaan anna itsellesi myös mahdollisuus elämästä nauttimiseen.

Paneelikeskustelu-videolta saa myös monia muita vinkkejä säästämiseen – kannattaa käydä kurkkaamassa video täältä

Unelmien asunto

Vaikka nykyisestä pikkukodistani kovin paljon pidänkin, on polte uuden asunnon hankintaan käynyt jo aika suureksi. Alunperin minulla oli tarkoitus ottaa tämä projektiksi tänä syksynä, mutta työkiireiden sekä tulevan vähän pidemmän matkan vuoksi päätin siirtää asuntohaaveet ensi vuoden puolelle. Mutta sehän ei tietenkään estä haaveilemasta paperilla (tai tietokoneen näytöllä) siitä unelmien kodista!

unelmien asunto

 • Kodin haluaisin löytyvän vanhasta keskusta-asunnosta, jossa on valtava huonekorkeus sekä valoa kauniisti sisään päästävät ikkunat – niitä vanhojen talojen syviä ikkunalautoja unohtamatta.
 • Erillinen makuuhuone olisi toiveissa ja makuuhuoneeseen voisi mielellään johtaa vanhat koristeelliset peiliovet.
 • Valkoisen lattian sijaan olen alkanut pikkuhiljaa lämpenemään puulattialle, tosin sen tulisi olla hyvin vaalean sävyinen ja mielellään aavustuksen harmaaseen kuin punertavaan taittava. Ehkäpä kodissa on vahna puulattia, jonka voisi kuultomaalata valkoiseksi.
 • Puulattian vastapainoksi kodin seinät ja katto olisivat puhtaan valkeat. Jalkalistat olisivat koristeelliset ja niiden lisäksi koristelistat voisivat löytyä katon rajastakin.
 • Jo nykyiseen kotiini haaveilin marmoripinnoista keittiöön, enkä ole tästä ajatuksesta vieläkään eroon päässyt. Joten tulevassa keittiössä voisikin olla kaunis marmoritaso ja lisäksi marmoria voisi löytyä myös kylpyhuoneesta.
 • Vanhoissa asunnoissa erityistä tunnelmaa tuovat kakluunit, ja jos sellaista ei asunnosta löytyisi, niin toiveena olisi joka tapauksessa saada kotiin takka – vaikkapa kaasukäyttöinen biotakka, joka ei hormia kaipaa.
 • Vaatesäilytyksen osalta toki olisi hienoa saada vaatehuone myös uuteen kotiin, mutta toisaalta käytännöllinen kaappijärjestelmä on myös käynyt mielessä. Tämä säästäisi enemmän tilaa muulle elämiselle ja toisaalta tavarat olisivat katseilta piilossa.
 • Toiveena olisi myös saada mahdutettua edes pienen pieni työpiste johonkin kohtaan asuntoa ja näin saada työt pois ruokapöydältä.

Tietenkään kaikkia toiveitani en varmasti saa täytettyä seuraavassa kodissa, mutta ainakin joitakin pieniä juttuja niin asunnon sisustusratkaisuiden kuin kokonaisilmeen osalta voi ehkä pienellä suunnittelulla saada aikaan. :)

Kuvat: Pinterest

Kodin materiaalivalinnat

Kodin pohjapiirroksen lisäksi minulta usein kysellään kotini materiaalivalintoja, joten päätin koota ne nyt yhteen ja samaan postaukseen – vaikkakin erillisissä esittelyissä näistä monia yksityiskohtia onkin jo vilahtanut. Kauttaaltaan kotini on valkoista, valkoista, valkoista, pienellä ripauksella mustaa ja hopean harmaata. Mielestäni vaaleat sävyt ovat kuin tehtyjä avartamaan pientä asuntoa, mutta toisaalta tummemmilla yksityiskohdilla saa luotua syvyyttä sisustukseen ja tunnelmaa tilaan. Materiaalivalinnoissa olen halunnut toisaalta kunnioitaa vanhaa asuntoa valitsemalla muutamia klassisia kaupunkikotiin sopivia ratkaisuja, mutta toisaalta tuoda rinnalle ripaus modernisuutta ja tietynlaista naisellisuutta. Kodissa olen halunnut säilyttää yhtenäisen ilmeen kautta linjan, jonka perustella materiaalit on valittukin:

 photo IMG_2696b_zps2e3f5a49.jpg

Asunnon kaikki seinät on maalattu samalla raikkaalla paperinvalkoisella aavistuksen himmeällä maalisävyllä (Tikkurila Paperi F497).

 photo IMG_2752b_zps7573befb.jpg

Lattiamateriaalina on valkoinen hillitysti marmorikuvioitu laminaattilattia (Parador Trendtime 4).

 photo IMG_2720b_zpsc73152b8.jpg

Jalkalistat ovat valkoiseksi maalatut korkeat koristejalkalistat.

 photo IMG_2738b_zps7f208b4b.jpg

Myös katto on maalattu samalla himmeän valkoisella maalisävyllä kuin koko asunnon seinät.

 photo IMG_2744b_zpsb0251cf1.jpg

Katossa pienenä yksityiskohtana toimivat sähkövetojen kohdalle asennetut koristerosetit. Lisäksi ikkunaseinämällä katon rajassa kulkee hillitty verhokisko.

 photo IMG_2749b_zpsc150919c.jpg

Parvelle johtavat portaat on teetetty mittatilauksena ja myös ne on sävytetty tismalleen samalla maalisävyllä asunnon seinien kanssa.

 photo IMG_2708b_zps453e814a.jpg

Parvelle on myös asennettu sama laminaattilattia kuin ”alakertaankin”. Jalkalistat ovat sen sijaan matalat ja yksinkertaiset.

 photo IMG_9561b_zps872a9f54.jpg

Sekä parven yläosan nukkumatilassa että parven alapuolella olevassa vaatehuoneessa on takaseinä tapetoitu Laura Ashleyn mustahopea-raidallisella tapetilla.

 photo IMG_4750bcopy_zps041ff233.jpg

Vaatehuoneen kalusteet on teetetty piirrosteni mukaan ja ne on myöskin, yllätysyllätys, sävytetty paperin valkoisiksi.

 photo IMG_2769b_zpsa627e037.jpg

Eteisen korkeaan kaapistoon valitsin ovimateriaaliksi kauniin valkoisen lasin.

 photo IMG_2779b_zpsc70373b2.jpg

Sisäoviin on asennettu koristeelliset kahvat ja ovien ympärillä kiertää koristelistat.

 photo kph5b_zps2cede559.jpg

Kylpyhuoneen seinät on laatoitettu isolla kiiltävän valkoisella laatalla ja lattiamateriaalina on hopeinen lasimosaiikki.

 photo IMG_2787b_zps7896c176.jpg

Asunnon kaikki valopainikkeet sekä pistorasiat ovat ABB:n Impressivo-sarjaa.

 photo IMG_9267b_zps5da5df23.jpg

Keittiössä kaapinovet ovat korkeakiiltoiset valkoiset, taso valkoinen kivitaso ja välitilan taustana toimii peililasi.

Pohjapiirros ennen ja jälkeen – sekä muutamia muita vaihtoehtoja

Pari vuotta sitten nykyistä kotiani ostaessani ihastuin siihen heti ensisilmäyksellä kun astuin asuntoon sisään. Vaikka asunto oli materiaaleiltaan tummanpunertava ja huoneratkaisut tilaa pienentäviä, huokui asuntoon sen kahdesta ikkunasta kaunis valo – puhumattakaan avarista näkymistä ikkunan takana. Pohjapiirrosta pyöritellessäni huomasin tämän 37,5 neliön asunnon olevan mitä muuntautumiskelpoisin, ja mikä parasta, jo pienillä muutoksilla saisi paljon aikaan. Joten tuumasta toimeen:

 photo POHJA_alkuperainen_zps9454f8c5.jpg

Keittiöstä entinen omistaja oli jo kaatanut pienen pätkän seinää keittiön ja olohuoneen väliltä, mutta silti keittiönurkkaus oli mitä ahtain, eikä sieltä löytynyt kaikkia kotikokin mukavuuksia. Remontissa ensinnäkin keittiön seinä kaadettiin kokonaan alas ja lisäksi oviaukko eteiseen laitettiin umpeen. Näin keittiö muuttui hetkessä avarammaksi ja valoisammaksi tilaksi, ja sinne sai sommiteltua kätevän L-mallisen kaapiston. Pieniä haasteita keittiöremonttiin toi asunnon keskeltä löytyvä kantava pilari, joka esti keittiön jatkamisen vasemmalle. Toisella puolella taas vastassa oli putkistoja ym. varten tehty kotelointi, joka myös rajasi keittiön suunnittelua hieman.

Toinen ongelmakohta asunnossa oli eteisen valtava kaapisto, joka vei paljon neliöitä muutenkin suhteellisen pienestä asunnosta. Suuren eteistilan toisella puolella oleva makuualkovi sen sijaan oli niin pieni, että sinne sai juuri ja juuri parisängyn mahdutettua. Pienten mittailujen jälkeen totesin, että eteiseen riittää paljon pienempikin tila ja silti sinne saisi mahdutettua kunnon kokoisen kaapin ulkovaatteille ja muuta säilytystä varten. Vanha väliseinä kaadettiin ja uusi rakennettiin sisemmäksi eteistä, jolloin makuualkoviin tuli kaivattua lisätilaa. Asunnon 3 metrinen huonekorkeus mahdollisti sen, että alkoviin pystyi rakentamaan parven. Parven alle sain mahdutettua mukavan kokoisen vaatehuoneen ja parven yläpuolelta löytyy kotoinen nukkumapaikka.

Näillä muutamilla ratkaisuilla koko koti muuttui neliöitään tilavamman tuntuiseksi – ja mikä parasta, sain pienellä suunnittelulla mahdutetua sinne kaiken mitä yksinasujana tarvitsen.

 photo POHJA_FINAL2_zpsec4a781d.jpg

Jokin aikaa sitten taloyhtiöissämme oli myynnissä tismalleen saman kokoinen pikkukoti, mutta siihen oli toteutettu aivan erilainen pohjaratkaisu kuin omaan asuntooni (kuva alla). Nykyisen ruokailutilani kohdalle oli tehty pienen pieni makuuhuone, jonne hädintuskin mahtui edes sänkyä. Toisaalta pidin kyllä kovasti avarasta keittiö-olohuonetilasta, mutta pieni erillishuone tuntui ainakin omiin tarpeisiini turhalta. Pienessä asunnossa lisäseinätkin nimittäin vievät neliöitä ja toisaalta taas muuttavat asunnon kokonaisilmettä ahtaammaksi.

 photo POHJA_2_zpse9e9e38e.jpg

Jos olisin voinut toteuttaa asunnossa kaikki remonttiunelmani budjetissa ja aikataulussa pysyen, olisi pohjapiirros näyttänyt alla olevalta. Ideana olisi ollut siirtää keittiö nykyisen parven kohdalle, jolloin nykyisen keittiötilan olisi saanut muutettua makuuhuoneeksi. Keittiön seinämän olisin halunnut olevan yhteneväinen eteisen kaapiston kanssa, ja keittiöön ekstrasäilytystilaa olisi tuonut saareke baarijakkaroineen. Makuuhuoneeseen olisi johtanut kauniit pariovet, ja ehkäpä pienellä senttimetripelillä olisi makuuhuoneen nurkkaukseen (jossa keittiöni nykyisin on) mahtunut pieni walk-in-closet, tietenkin ilman erillisiä seiniä. Tämä idea heräsi itselleni liian myöhään ja hautautuikin remonttikiireiden alle, ja toisaalta keittiön siirtämiseen vanhassa asunnossa liittyy aina omia ongelmakohtiaan.

 photo POHJA_4_zpsdd840909.jpg

Mutta kuten huomaatte, voi pikkuasunto muuttua hyvin monenlaiseksi pienellä ideoinnilla ja remontoinnilla. Mikä näistä on sinun suosikkisi? Nämä pohjapiirrokset mielessä olenkin alkanut etsimään seuraavaa remontoijan unelmakohdetta…